Több mint kétszáz intézmény lett Zöld Óvoda

Döntés született a „Zöld Óvoda”, a „Címmegtartó Zöld Óvoda” és az „Örökös Zöld Óvoda” 2020. évi pályázatokról. A minősítést összesen 208 óvoda nyerte el, ebből 60 óvoda először, 47 másodszor, 50 harmadszor, míg 7 intézmény Címmegtartó és 44 az Örökös Zöld Óvoda címet kapta meg.

A program célja a fenntarthatóságra nevelés, az óvodás gyermekek környezettudatos szemléletének, gondolkodásának megalapozása, alakítása. Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a hazai és a nemzetközi tapasztalatok alapján – fontosnak tartja, hogy az óvodás korosztály sajátos, korcsoportjának megfelelő élményekre és tapasztalatra építő, azaz tevékenységorientált környezeti nevelésben részesüljön. Idén 15 éves a Magyarországi Zöld Óvoda Hálózat, az újabb sikeres pályázókkal együtt országszerte már mintegy 1000 intézményben nyílik lehetőség a gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozására.

A program segít a pedagógusok, a szülők, a helyi közösségek környezettudatosságának formálásában, a Zöld Óvodához tartozó lakóközösségek értékeinek megismerésében, valamint felhívja a figyelmet a minket körülvevő környezet védelmének fontosságára. Az óvodákban rendkívül sokoldalú tudásanyagot adnak át a gyermekeknek, kiemelten foglalkozva a helyi hagyományok, hungarikumok, kulturális és természeti értékek megismertetésével.

A Magyarországi Zöld Óvoda Hálózat fontos feladata a fenntarthatóságra nevelés gyakorlati megvalósítása érdekében kifejtett magyar óvodai nevelési tevékenységek legjobb példáinak elterjesztése. Az intézmények partnerkapcsolatai révén arra törekszünk, hogy a programot megismertessük a határainkon túli magyar óvodákkal is.

(AM Sajtóiroda)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: