Mostantól a Mátra csúcsai is meghódíthatók kerékpárral

matra_kerekpar_1Hódítsd meg a Mátra csúcsait két keréken! Június 14-én az Egererdő Zrt.-nél adták át a hegységet kelet-nyugati irányban átszelő, felfestett, pihenőkkel ellátott majdnem 90 km-es kerékpárút hálózatot, melyen az Erdeiprogramok.hu is részt vett.

 


Kapcsolódó cikkeink:

A Börzsöny nagy része már kerékpárral is bejárható – Új bringaút Királyrét és Nógrád között (+KÉPEK)
Parkolj és bringázz a Pilisben – 600 km és 9 P+B parkoló a főváros közelében (+KÉPEK)

A létrehozott kerékpárút-hálózat a Cartographia Kiadó legújabb kiadású Mátra térképén már megtalálható – tudta meg az Erdeiprogramok.hu. A kerékpározni vágyók több lehetőség közül is választhatnak, ha a legmagasabb hegységünkben szeretnének kerekezni.

Az egyik lehetőség a Mátraházán található szállodáktól vezet egészen a Bőgős-rétig, ahonnan közúton a Felső-Mátra összes települése megközelíthető (Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentisván). Itt több idegenforgalmi egység is fogadni tudja a kerékpárosokat, többek között a Galyatetői Turistacentrum. Innen az Országos Kéktúra vonalán, Mátraalmáson keresztül a Mátra északi oldalán eljuthatunk Fenyves-pusztára, ahol végigjárhatjuk a tanösvényt vagy az arborétumot. Innen Bátonyterenye felé vagy a kék jelzést követve a Cserhát felé vihet tovább utunk.

matra_kerekpar_1

Mátraházáról a másik irányba a Kékes oldalán indulhatunk el szintén az országos kék jelzésen, egészen Recskig, ahol egy szakaszon párhuzamosan fut a kék és a zöld jelzés. Utóbbival az észak-dél irányú Parád-Markaz vonalon tudunk tetszőleges úticélt választani. A Parádi részen a sárga jelzést követve Ilona-völgy gyönyörű vízesése várja a kerékpárosokat, akiknek kialakított biciklitároló is a rendelkezésükre áll.

Beszédek és szalagátvágás

A megnyitón elsőként Klausmann Viktor a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke és mentésvezetője köszöntötte a megjelenteket, akiket a gyöngyösi Tóth Sándor magyar triál bajnok, sokszoros triál kupagyőztes szórakoztatott kerékpáros bemutatójával.

matra_kerekpar_3

Dr. Jung László vezérigazgató az Egererdő Zrt. nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Az Országos Kékkör Észak-Magyarországi Régiót érintő nyomvonalának fejlesztésének részeként egy ÉMOP pályázat segítségével majdnem 90 km erdei kerékpáros útvonalat sikerült átadni, amelyhez nem kis önerőt kellett hozzátenniük. A Magyar Természetjáró Szövetség négy konzorciumi partnerrel nyújtotta be a pályázatot, mégpedig az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt, az Északerdő Zrt. és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetséggel karöltve.

A kerékpár útvonal erdészeti erdei utakon halad, így a pályázat részeként lehetőség nyílt árkok, átereszek tisztítására, a makadám burkolat pótlására, közlekedési táblák elhelyezésére.

matra_kerekpar_4

„Ezeken az utakon, hiába van piktogrammal kijelölve, nem csak a bringás fog közlekedni. Megjelenhet rajta fogat, gyalogos, sőt, nehéz- és munkagépek is!” – hívta fel a figyelmet Dr. Jung László.

Az útvonalakon a pályázat keretében 14 pihenőhelyet alakítottak ki. Az új helyszíneken a figyelembe vették, hogy a kerékpárosok mellett a gyalogos, esetleg lovas turisták is igénybe tudják venni ezeket, könnyen meg lehessen közelíteni őket, és ne feküdjenek egymástól túl nagy távolságra.

matra_kerekpar_2

A pályázat keretében újították fel a Rudolf-tanyai épületet is, amelyet 2015 októberében adtak át, mint kerékpáros pihenőhely.

Az Egererdő Zrt. sokat tesz azért, hogy az erdő fennmaradhasson, szerintük a hármas elvárásnak megfelelően az erdőnek egyszerre kell szolgálnia a gazdasági, természetvédelmi valamint közjóléti érdekeket. „Minden természetet kedvelő embert nagy tisztelettel és barátsággal várja az erdő” – zárta beszédét Dr. Jung László.

Hiesz György, Gyöngyös Város polgármestere elmondta, hogy végre egy olyan erdei kerékpáros hálózat jött létre, ami hiánypótló a területen. A Mátra egy valóban négy évszakos terület, ahol kiemelkedő rendezvények vannak, és amelyet az év minden napján meg lehet látogatni.

matra_kerekpar_5

Nagy Róbert, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke kiemelte, hogy a jelenleg átadott kerékpárút hálózatot egy komoly civil összefogás hozta létre, amelynek részese a Mátra Biker Közhasznú Sport Klub, az erdőgazdaság együttműködésével, az úthálózaton lévő jelzéseket felfestette. A Turisztikai Egyesület jelenleg beadott két pályázatával is azt próbálja erősíteni, hogy a környékbeli érdekeltségek összefogásával a bevétel növekedhessen.

matra_kerekpar_6

Révész Máriusz, a frissen kinevezett kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos gratulált a példaértékű összefogáshoz, amelyben az erdészek, biciklisek, önkormányzatok egymásra tudtak találni.

Kormánybiztosi feladatát teljesítve segíteni fogja, hogy az ország többi területein is kerékpár utak létesüljenek, és ennek híre minél szélesebb réteghez eljusson.

matra_kerekpar_7

Célja egy nyugat-európai mintára épülő komplex, egységesen kidolgozott jelképrendszerrel rendelkező térképészeti rendszer fejlesztése, amely egységesen utat mutatna turistáknak, kerékpárosoknak, mountain bike-osoknak, lovasoknak.

Reméli, hogy a következő években nagymértékű, dinamikus növekedést fogunk látni a kerékpárosok számát illetően.

matra_kerekpar_8

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie elnöke kiemelte, hogy a kerékpáros verseny július 2-án érkezik a Mátra vidékére, amelynek rajtja idén is Szombathelyen lesz. A megmérettetésre 34 országból érkeznek résztvevők. Július 3-án Gyöngyös főteréről indul tovább a rendezvény Budapestre, aminek végállomása a Budai-Várban egy körpályán lesz.

Az ünnepélyes szalagátvágással a rendezvény végén pedig megnyílt az út a kerékpárosok előtt a Mátra két keréken való átszeléséhez.

matra_kerekpar_9

Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elérhetősége:
http://kekeskutato.hu

A 2016-OS Tour De Hongrie programja:
Június 28. (kedd) Prológ, egyéni időfutam Szombathely 1 km
Június 29. (szerda) 1. szakasz Fertőd–Keszthely 133 km
Június 30. (csütörtök) 2. szakasz Keszthely–Siófok 164 km
Július 1. (péntek) 3. szakasz Cegléd–Karcag 185 km
Július 2. (szombat) 4. szakasz Karcag–Kékestető 144 km
Július 3. (vasárnap) 5. szakasz Gyöngyös–Budapest 113 km
http://www.tourdehongrie.hu/

matra_kerekpar_10

(Rákóczi Ágnes – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: