Mátravasút – 90 év az utasforgalom szolgálatában

matravasut_21906-ban Gyöngyössolymos határában egy, a mátrai fakitermelésre alapított részvénytársaság és az Egri Érseki Uradalom nyitotta meg az első, keskenyvágányú, 600 mm nyomtávolságú, lóvontatású gazdasági vasútvonalát. Folyamatosan bővítették, majd 1916-ban a gyöngyössolymosi vonalakon a lovakat gőzmozdonyokkal váltották fel.

1911-től épült ki a gyöngyösi-parádi országút padkáján a farkasmályi kőbányától egy gazdasági vasútvonal, amelynek befejezését Mátrafüredig a háború félbeszakította. Az új nyomvonalon 1923-ban indul meg a teherszállítás.

90-matravasut

matravasut_7

1926. június 19-én indult meg a személyszállítás, amelynek évfordulóját – kicsit a szezonnyitásra előrehozva- 2016. május 1-én ünnepelt meg a “MÁTRAVASÚT” fenntartója, az EGERERDŐ Zrt.

matravasut_5

A Majálisra és a Füredi Betyárbazárba látogatók a gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola tanárainak és diákjainak köszönhetően ünnepi díszbe öltöztetett vonaton utazhattak, és az indító és fogadó állomások az ünnephez méltó díszeket kaptak.

matravasut_2

Szőke Attila és barátja kellemes gitárzenével és énekléssel emelte az utazás élményét. A szülinaphoz torta is dukált, így a 10:45-ös járattal érkezőket Dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatója fogadta egy kis visszaemlékezéssel, majd felvágták a nemcsak szép, hanem ízletes tortát.

matravasut_6

Aki ezen a hétvégén nem tudott vonatra szállni, ne bánkódjon, az ünnepi díszítést a tényleges évfordulóig reményeink szerint – ha az időjárás engedi és az utasok vigyáznak rá – megcsodálhatják!

matravasut_4

matravasut_7

(Egererdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: