Több tonna műanyag hulladéktól tisztítják meg a versenyzők a Tiszát

Tizenhét hajóval indul szombaton a 7. Tiszai PET Kupa a Felső-Tiszán; a Tivadar és Záhony közötti, csaknem nyolcvan kilométeres szakaszon augusztus 3. és 11. között naponta több tonna, főként műanyag hulladéktól tisztítják meg a folyót és árterét a csapatok.

A 7. Tiszai PET Kupa augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban, a napi 10-20 kilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta. A mintegy nyolcvan folyamkilométeres távon a szervezők nagy mennyiségű hulladékra számítanak a május végi árhullám után – áll a közleményben, amely emlékeztet, hogy júniusban a Tisza-tavon is indítottak futamot, az akkori rendezvény során három tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők.

A Természetfilm.hu Egyesület hetedik alkalommal hirdette meg a versenyt a Felső-Tiszán. A szervezők évek óta dolgoznak a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. Az eseményen vállalati és baráti csapatok, önkéntesek vesznek részt.

Mint írják, a hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval indul neki a távnak.

A magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium – mint a rendezvény fő támogatója – kenukkal vesz részt a folyami műanyag-szennyezés elleni eseményen. A versenyen jelen lesznek a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja.

A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, a Médiatanács tagja, valamint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: