Megismerkedni a nemzeti park természeti értékeivel – Zöld parkot adtak át az Őrségben

V. Németh Zsolt államtitkár tegnap délután felavatta a Green Exercise projekt részeként megvalósított Zöld Parkot, ahol a Pityerszerre látogató és a Szalafőn élő családok gyermekei mozgás közben, együtt ismerkedhetnek meg az Őrségi Nemzeti Park kulturális és természeti értékeivel, miközben szüleik gondtalanul bolyonghatnak a saját gyermekkorukat idéző műemlékegyüttes portái között.

onpi_pityerA szlovén-magyar határon átnyúló együttműködési program támogatásával megvalósuló projektben az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezette konzorcium egymillió euro értékű fejlesztési forrást használ fel kilenc zöld park, és egy szálláshely létrehozására, a szlovén-magyar határtérség ökoturisztikai szolgáltatásainak komplex fejlesztésére. Az elsőként Alsószölnökön létrehozott zöld park után tegnap hivatalosan is birtokba vehették a gyermekek a hálózat következő elemét, a nemzeti park Szalafő Pityerszeri Népi Műemlékegyüttese mellett létrehozott „Mini Pityerszert”. Az ökoturisztikai és fejlesztési szakembereink, valamint a tervező-kivitelező Ilona Malom Műhely munkatársai által megálmodott létesítmény a műemlékegyüttes két emblematikus épületének, az emeletes kástu és a boronaház kicsinyített másának játszóvárként való megépítésével, rugós állatfigurákkal, hagyományos háziállatfajtáink fa szobraival, a ház körül élő madarak makettjeivel díszített hintáival és mászókájával várja a látogató családok és Szalafő község gyermekeit. A tegnapi avatás során V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, agrárfejlesztésért, hungarikumokért és környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet a játszható terek testet-lelket felüdítő voltára, a játék jelentőségére a gyermekek mellett az egészséges felnőttek számára is. A 12,8 millió forintból kialakított, a projekt szlovén és magyar partnerei jelenlétében felavatott zöld parkot a térség gyermekei vették birtokba.

“Reményeink szerint a Zöld Park hatására gyermekzsivajjal telik meg a műemlék épületek környezete: a pityerszerre látogató családok gyermekei együtt fognak játszani a szalafői gyerekekkel, mozgás közben, együtt ismerkednek meg nemzeti parkunk kulturális és természeti értékeivel, miközben szüleik gondtalanul bolyonghatnak a saját gyermekkorukat idéző műemlékegyüttes portái között” – olvasható a nemzeti park holnapján.

Dr. Németh Csaba – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: