Vadmacskákért futottak kicsik és nagyok

Óriási érdeklődés övezte, így csaknem 250 induló nevezett a Budakeszi Vadaspark Fuss, Forest! elnevezésű, természetvédelmi célokat szolgáló jótékonysági terepfutóversenyére. A résztvevők négy távon, hat futamban indultak. A különböző útvonalak a Budai-hegység megkapó szépségű tájain keresztül vezettek. A szervezők a nevezési díjak teljes összegét egy olyan kutatási program finanszírozására fordítják, aminek célja a vadmacskák életmódjának tanulmányozása, fajvédelmük támogatása, illetve a vadasparkban lakó Szilveszter nevű vadmacsaka életterének gazdagítása.

A csaknem 250 futót, gyermekeket és felnőtteket egyaránt vonzó, nemes cél érdekében meghirdetett rendezvény közvetlenül kapcsolódott a Vadaspark szakmai munkájához, melynek célja a Kárpát-medencében őshonos és betelepült fajok bemutatása, a természet védelme, valamint a környezeti nevelés, illetve aktuálisan a veszélyeztetett vadmacska fajvédelme. A kellemes, napsütéses időben zajló, igazán remek hangulatú terepfutóverseny minden résztvevője megélhette a természetben, friss levegőn való sportolás testet pezsdítő élményét. Emellett ismereteiket is gyarapíthatták, hiszen sokmindent megtudhattak arról, hogy miért is fontosak az erdeink, a bennük élő állatok, illetve a fokozottan védett vadmacska faj megóvása.

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóverseny távjait a szervezők közül a Budakeszi Vadaspark, az Örökerdő Alapítvány és a CoffeeRUN Sportegyesület szakemberei úgy alakították ki, hogy a különböző korosztályú és felkészültségű futók is élvezhessék a megmérettetést, tudjanak maguknak testhezállót választani. A három legrövidebb, kicsiknek és szüleiknek való táv egyaránt 350 méteres volt. Elsőként a Süni futam óvodáskorú indulói áltak a rajtzónába, akiket a CoffeRun Sportegyesület tagjai buzdították és kísértek végig a célig, majd őket követték a Mosómaci futam iskolás versenyzői. A Farkasfalka futamban a családtagok együtt vehettek részt. Kicsik és nagyok kézenfogva futottak be a célba, de voltak olyan szülők is, akik babakocsit tolva teljesítették a mini távot.

A komolyabb teljesítményt igénylő távokra 109 gyakorlott futó nevezett, ők 4-, 8,8- és 20,56 kilométeren tehették próbára edzettségüket. Ez utóbbi táv szintemelkedése 492 méter volt! A meredek terep legyőzését nagyban segíthette, hogy a résztvevők gyönyörű útvonalakon haladhattak, így érintették a budakeszi Hárs-hegyet, s elfuthattak a Budai-hegység legmagasabb pontján álló Csergezán-kilátó mellet is.
A Fuss, Forest! terepfutóverseny résztvevői a díjátadást követően díjmentesen meglátogathatták a Budakeszi Vadaspark bemutató területét, ahol képzett zoo-pedagógusok mutatták be Szilvesztert, a vadaspark népszerű vadmacskáját, rajta keresztül a faj különlegességeit és azt a fajmentő programot, amelyet a nevezésükkel támogattak.

A vadmacskák ideális élettere elsősorban a sűrű, jó takarást és megfelelő búvóhelyet biztosító, „embermentes”, ám nyílt területeket is magába foglaló, lombhullató, vegyes állományú erdő, bozótos. A nappalt főként odúkban, sziklaüregekben, farakások alatt, avagy magas fák ágain, esetleg kotorékban meghúzódók vadmacskák jellemzően magányosan élnek, rejtőzködő életmódot folytatnak, éjszaka aktívak. Ez alól csak a kölyöknevelés ideje kivétel, amikor nyugalmas területeken nappal is felbukkanhatnak. A kifejlett állatok mozgáskörzete 100 és 500 hektár között mozog.

Egy 1987-ben elkezdett adatgyűjtés a faj életterének jelentős beszűküléséről tanúskodott. A vadmacskák gyakorlatilag eltűntek Észak-Nyugat és Közép-Magyarország egyes térségeiből. Az állománycsökkenés elsődleges okai között szerepel az élőhelyek megváltozása, a házi macskával történő hibridizáció és az általuk terjesztett betegségek is. A faj aktuális helyzetére vonatkozó ismeretek hiánya szintén súlyos problémát jelent. Ez utóbbit igyekeznek orvosolni a Budakeszi Vadaspark munkatársai azzal, hogy részt vesznek a belső Pilisben és a Budai-hegységben fellelhető populáció számbavételében, megfigyelésében. A tervek szerint ezekre a területekre éjszakai fotók készítésére is alkalmas kameracsapdákat telepítenek, így térképezik majd fel az esetlegesen felbukkanó állatok territóriumait. A nevezési díjakból befolyt összegből Szilveszter is „részesül”, az ő élettere gazdagodik, megújul méginkább hasonlít majd a szabdon élő fajtársaiéhoz.

A rendezvény ötletes programja volt a legkisebbeket megmozgató interaktív foglalkozás, amin valamennyi résztvevő remekül szórakozott. Igazi mókára adott lehetőséget azt kipróbálni milyen vadmacskák lennének a kicsik, azaz milyen magasra tudnak ugrani, hány különböző illatot képesek megkülönböztetni, meg tudják-e fejteni a macskák testbeszédét.

A Fuss, Forest! jótékonysági terepfutóversenyt a szervezői – a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt., a CoffeeRun Sportegyesület, az Örökerdő Alapítvány és a Cardex Kft. – sikeresnek minősítették, mivel elérték céljaikat. Miközben közben kicsiket és nagyokat sportolásra buzdított, felhívták a figyelmet a veszélyeztetett vadmacskára és a fajmentő programra, aminek a költségeihez a nemes célért futók nevezési díjaikkal hozzájárultak. A tapasztalatok pedig arra buzdítják őket, hogy jövőre több hasonló versenyt is meghirdessenek.

FELNŐTT VERSENYSZÁMOK EREDMÉNYEI:

Tűzróka futam, 4 KM:
Hármasi Petra – 18 perc
Szabó Zsolt – 18,01 perc
Gerzsényi Bodza – 22,56 perc

Vadmacska futam, 8,8 KM:
Hegedűs Károly – 47,16 perc
Klenczner Gergely – 49,35 perc
Horák György – 50,06 perc

Hiúz félmaraton:
Limp Tibor – 1 óra 45 perc
Márton Zsolt – 1 óra 49 perc
Gerencsér Balázs 1 óra 53 perc

A rendezvény támogatói: Budakeszi Vadaspark, Pilisi Parkerdő Zrt., Örökerdő Alapítvány, CoffeeRUN, Cardex, Gamma Timing, Magyar Tájfutó szövetség, Columbia, minden futáson részt vevő.

(Budakeszi Vadaspark)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: