Események betöltése

« Összes esemény

 • Ez az esemény véget ért.

Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál 2017

2017-09-02 @ 06:00 - 18:00

A fesztivál helyszíne:  Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ, Soponya

A fesztivál fővédnökei: 

 • Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes
 • Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

Rendező:  VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.

Program:

 • 6.00-08.00 – Főzőcsapatok érkezése, fogadása, regisztráció, hússorsolás – Az előzetesen regisztrált főzőcsapatok érkezése és a főzőállások elfoglalása utánsorsolás útján kiosztásra kerül a szabadtűzön, bográcsban készítendő vadétel konyhakész alapanyaga. Az alapanyag négyféle nagyvad lehet: szarvas, vaddisznó, muflon, illetve őz.
 • 8.00-14.00 Főzőverseny – Az „Erdei Ételek Mestere” címért rendezett megmérettetés fő irányvonala a bográcsban készülő vadételek köré szerveződik. A versenyen induló 5 fős szakács csapatok feladata, hogy a helyszínen sorsolással kapott ismeretlen fajtájú vadhúsból készítsenek el bográcsban egy általuk tetszőlegesen kreált fogást és ezeket ismertessék meg a szakma jeles képviselői mellett a közönséggel is. A verseny szakmai értékelését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségből delegált elnökségi tagok végzik. A nagyközönség számára egy látványos óriásbográcsban szintén vadpörkölt készül, melyet szakképzett szakácsok főznek. A központi füves területen elhelyezett mintegy 70 főzősátorból terjedő illatok, a kellékek, a főzésben segédkező mintegy 400-500 lelkes és vidám „gourmand” adja meg a fesztivál igazi hangulatát.A kreatív vadgasztronómiai szakácsverseny nem csak a résztvevő csapatok számára nyújt kiemelkedő kulináris és kulturális élményt, hanem a rendezvényre látogató nagyközönségnek is.
 • 07.45-8.30Az Abai Sárvíz Fúvószenekar műsora – A fesztivál szomszédságában elterülő kisváros, Aba lelkes muzsikusaiból álló Sárvíz Fúvószenekar 1994-ben alakult a Sárvíz Művészeti Alapiskola zenetagozatán tanuló növendékeiből, majd megalakulását követően rövid időn belül meghatározó szereplőjévé vált Aba és térsége kulturális életének. A zenekar először a település karácsonyi ünnepségén mutatkozott be közönség előtt, melyet a közel 20 év alatt több száz sikeres koncert követett.
 • 08.30-9.15 Térzene: Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar műsora, Löfan Mazsorett csoport bemutatója, Lovagrendek felvonulása: Magyar Pálinka Lovagrend, Szabadtűzi Lovagrend, Európai Borlovagrend Hungária KonzulátusaNem túlzás kijelenteni, hogy a helyőrségi zenekart minden fehérvári, Fejér megyei jól ismeri, hiszen szinte mindig részesei a különböző városi ünnepségeknek. Repertoárjuk sokrétű: a nemzeti ünnepek és kegyeleti alkalmak mellett könnyűzenei koncerteket is adnak. A korabeli iratok egyébként már az 1700-as évektől megemlékeznek a Székesfehérváron állomásozó ezredek zenekarainak tevékenységéről: a helyőrségi zenekar jogelődjét pedig egy 1964. február 17-én kiadott parancsban alakították meg. A zenekar karmestere Ruff Tamás őrnagy. A nemzetközileg is elismert dunaföldvári Löfan mazsorett csoport magyar népviseletbe öltözött tagjai fantasztikus programjukkal vonzzák a fesztiválra és a megnyitóra érkező látogatókat. Műsoruk zenei aláfestését a Helyőrségi zenekar biztosítja.
 • 9.15-9.30 – Lovagrendek felvonulása (pálinka, bor, szabadtűzi)
 • 9.30-10.10 A fesztivál ünnepélyes megnyitója – Köszöntőt mond: Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója
 • 10.15-11.00 –  „Vadállatok” – a Babtársulat állati produkciója – A Bab Társulat különleges előadással kedveskedik kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Játékukban a vásári mutatványos elemeket ötvözik bábos elemekkel, miközben élő zene szól. Az általuk használt óriásibábok a magyar népmesék ismert alakjait mintázzák.
 • 11.00-11.40 – Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Néptánc Egyesület műsora – Az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Tánccsoport 2010-ben alakult. A tánccsoport tagjai szabadidejének nagy részét a tánc határozza meg, melyet törekednek egyre magasabb szinten elsajátítani. Az egyesület feladatának tartja a móri német nemzetiségi hagyományápolást, a régmúlt szokásainak felelevenítését, megismertetését, emellett törekednek a tánc és a zene mellett a régi népviseletek felkutatására és megőrzésére is. Táncrepertoárjukban megtalálhatóak a régi móri táncok mellett a hagyományőrző dallamokra készített koreográfiák is. Táncaikat élő zenére mutatják be lelkes fúvószenészek közreműködésével.
 • 11.45-12.15  Szarvasbőgő stand-up – Magyarországon a gímszarvas mindig is egy kultikus vadnak számított. Talán Széchenyi Zsigmond, a legnagyobb hazai vadász fogalmazta meg, hogy a világon a legszebb a magyar erdő, a magyar őszi erdő, amikor a gímszarvas orgonál benne. Különleges rátermettséget igényel egy bika hangjának felismerése és utánzása. Minél idősebb és tapasztaltabb egy bika, annál nehezebb a közelébe kerülni és megcsodálni hangját. A stand-up bemutatón izgalmas, érdekes formában, különböző bőgőkürtökkel bemutatva és szövegesen „illusztrálva” ismerkedhetünk meg ezzel a különleges hanggal.
 • 12.15-12.55  Jó ebédhez szól a nóta: Mága Ernő és zenekara – Mága Ernő hegedűművész, zenekarvezető prímás tanulmányait a világhírű RAJKÓ zenekarban végezte, később meghívást kapott a híres Száztagú cigányzenekarba, ahol jelenleg is szólista. Zenekarát 3 éve alapította, melynek tagjai szintén felsőfokú zenei képesítéssel rendelkeznek. A zenekar bejárta szinte az egyész világot, Amerikától egészen Japánig, illetve Európa szinte minden országában sikerült játszaniuk. Hangszercsoportok a következőképpen néznek ki: hegedű,cimbalom,nagybőgő, brácsa, (alap)klarinét,cselló,terchegedű,másodhegedű.
 • 13.00-13.45 TáncolKODÓ Táncegyüttes – A néptánc csoport 1993-ban alakult Hahn-Kakas István, majd 1996-tól Angyal Ákos vezetésével. A táncosok az iskolai évnyitón, diplomaátadón, kulturális rendezvényeken való részvétel mellett nemzetközi fellépéssel is büszkélkedhetnek: rendszeres résztvevői a dél-olaszországi San Salvo város nyári fesztiváljának. Az elsősorban autentikus folklórral foglalkozó csoport fontos feladatának tartja a népi kultúra megismerését, magas szintű elsajátítását, továbbörökítését. Magyarországi és erdélyi tájegységek táncainak zenei aláfestését a Galiba Zenekar biztosítja.
 • 13.45-14.30 Ragadozók testközelben – solymász bemutató – A solymászat, mint szellemi világörökség bemutatása: látványos solymászbemutatók, madárröptetések, vetítéses előadások, valamint a ragadozó madarak mellett egyéb kisállatok bemutatása.
 • 14.30-15.30 Zűrös Banda és Balogh Kálmán cimbalomművész – A Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok – román, magyar, makedón, cigány, szerb – mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat. Koncertjeiket erő, lendület és energia jellemzi, ezúttal Balogh Kálmán cimbalomművész közreműködésével.
 • 15.30-16.20Camelot kutyás bemutató – A zenés kutyás bemutató lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, leginkább engedelmességi gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik.
 • 16.30-17.30ParnoGraszt – A roma népzenei együttest 1987-ben alapították, nevük jelentése: fehér ló. A zenekar Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtött, hiteles cigányzenét játszik, magyarul és Romani nyelven is énekelnek. A zenekar alapfelállása szűken tíz tag, de a szabolcsi Paszab községben, ahol alakultak, a falu minden lakosa énekes és táncos is, ezért alkalmanként akár húszan is zenélnek, és a zenekar mellett néha egy tíztagú tánccsoport is szerepel. Eddig négy albumuk jelent meg, közülük a 2002-es Rávágok az zongorára című a 7. helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán. Zenéjük mára bejárta a világot, 2004-ben a BBC forgatott róluk filmet, 2008-ban Indiában kutatták zenei gyökereiket, 2009-ben pedig az Egyesült Államokban adtak 20 állomásos turnét.
 • 17.30 – A Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál eredményhirdetése

Egész nap: minden, ami vadgasztronómia! Látványos vadgasztronómiai bemutatók: vadpörkölt óriásbográcsban, vadmalac nyárson, tárcsás vadragu, vadburger

vadgasztro

Fácános Kupa koronglövő verseny

Helyszín: Lőtér, Soponya

A verseny célja a vadászati kultúra ápolása, az vadászok és fegyverforgatók közötti szakmai, sport és baráti kapcsolatok ápolása, versenyzési lehetőség biztosítása.

A verseny résztvevői a fegyverkezelési előírásoknak megfelelő, érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkező, sport és hivatásos vadász, sportlövők, valamint igazoltan egy egyesület, vadásztársaság, erdőgazdaság, stb. tagjai, valamint az általuk alkotott 3-4 fős csapatok

Versenyszám: korongvadászat 100 korongra, 8 pályán, 2 vonal, ausztrál rendszerben

Értékelés: a verseny lebonyolítása FITASC szabályai szerint. Koronglövő szabályzat, versenyrendszerek 2017: Pontegyenlőség esetén a trap-völgy-torony-mező pályák, 1-es lőállásain (első vonal) elért összes találat (max 25), majd a domb-skeet-golyós-rét pályák 1-es lőállásain elért összes találat (max 25), majd a trap-völgy-torony-mező pályák 2-es lőállásain (második vonal) elért összes találat (max 25) számít!

Díjazás a helyszínen

 • Egyéni verseny I-III. helyezettjei: kupa, érem, különdíj, ajándék
 • Senior, Amatőr, Kezdő, Veterán, Szuperveterán, Női, Junior kategóriákban amennyiben legalább 3-3 fő indul!
 • Csapatverseny I.-III. helyezettjei: vándorkupa, kupa, érem

vagasztroSTIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője

Helyszín: Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ, „Vadföld”

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság. A végső megmérettetés előtt a versenyzők 5 regionális elődöntőben mérik össze tudásukat, hogy kvalifikálhassák magukat a szeptemberi döntőre.

A fakitermelés az egyik legnehezebb és legveszélyesebb foglalkozás. A STIHL Kft. küldetéstudata – a parlagfű irtása mellett – a kiemelkedően veszélyes fakitermelő munkát végző emberek biztonságára és balesetmegelőzésére irányul, ezért több mint tíz éve életre hívta azt az országjáró rendezvénysorozatot, melynek keretein belül bemutatásra kerülnek a biztonságos fakitermeléshez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházatok. Emellett 2001-óta évente megrendezésre kerül a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság is, melynek versenyszámai a gyakorlatban rutinszerűen végzett feladatok biztonságos, gyors és pontos végrehajtását modellezik. Az izgalmas, remek hangulatú versenyeknek és a pozitív médiavisszhangnak köszönhetően állami erdőgazdaságok, magánerdő tulajdonosok, oktatási intézmények, valamint támogató önkormányzatok kaptak kedvet ahhoz, hogy országszerte önerőből regionális fakitermelő versenyeket szervezzenek.

2011-ben a STIHL Kft. azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezeket a versenyeket egy országos versenysorozatba fogja össze. Ehhez egységes szabályok kialakítására volt szükség, meghatározásra kerültek a versenyszámok, valamint a pontozás alapelvei is. Végeredményképpen 2013-tól az országos döntőbe – öt regionális versenyen (elődöntőn) kvalifikálhatják magukat a legjobb csapatok. A versenyek lebonyolításában mind szakmai, mind anyagi támogatásukkal nagy szerepet vállalnak az állami erdőgazdálkodási részvénytársaságok.

Egész napos szabadtéri programok, kísérő rendezvények:

 • A Sárvíz vadvilága – tárlatvezetés a vadászati múzeumban
 • szárnyasvad- és nagyvad bemutató kert
 • Idegen földrészek trófeái – prepatárum kiállítás
 • Mezőföld trófeái – trófeakiállítás
 • Terepen 4 keréken- terepjáró tesztvezetés, terepi akadálypályán
 • Gyerek quad
 • FIRELIFE – Erdőtűz-megelőzési projekt bemutató és játszóház
 • Kalandra fel! – mobil kalandpark
 • Erdei iskolai foglalkozás
 • Állati jó! bemutató – vadon élő állataink bemutatása
 • Vadászpróba
 • Te melyik állat bőrébe bújnál? – kreatív arcfestés
 • Ragadozók testközelben – Magyar Solymász Egyesület közreműködésével
 • Fegyver, lőszer, távcső bemutató
 • Csemetétől az erdőig – a fa fejlődéstana
 • Kézműves foglalkozások
 • VirtualReality – még közelebb a természet
 • Gerinc, felsál, dió? – óriás 3D kirakó
 • „Étkek tára” gasztro-udvar
 • Kézművesek utcája – egész napos kézműves kirakodóvásár

vadgasztronomiai_fesztival_11

Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2017-09-02
Időpont:
06:00 - 18:00
Esemény Categories:
, , ,
Esemény Tags:
, , ,

Szervező

VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.
Telefon:
06 22 510 500
E-mail:
posta@vadex.hu
Honlap:
http://www.vadex.hu/

Helyszín

Soponya, Ökoturisztikai Központ
Fácános erdő
Soponya, Magyarország
+ Google Térkép