Elengedik a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibét

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dévaványán negyvennégy évvel ezelőtt megkezdett túzokvédelmi munka – hívja fel a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

Fotó: Czifrák Gábor, KMNPI

Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán.

Az 1978. október 30-án átadott Túzokvédelmi Állomás rendkívül fontos szerepet tölt be a hazai túzokvédelemben. Ide kerülnek be az egész országból a veszélyeztetett fészkekből mentett túzoktojások, itt keltetik ki és nevelik fel, majd vadítják vissza a fiókákat a szakemberek. A kibocsátott egyedek megfigyelése alapján számos alkalommal meggyőződhettünk arról, hogy az általunk repatriált túzokcsibék teljes értékű egyedeivé váltak a Dévaványai-Ecsegi puszták vadon élő túzokállományának.

Az elmúlt 44 év során mindig szép számban tudtak a szakemberek a szabad természetbe visszaengedni fiatal madarakat, így jutottak el oda, hogy az idei fiókákkal együtt már elérik a hétszázas egyedszámot. Ez rendkívül szép szám, tekintve, hogy a hazai túzokállomány jelenleg 1500 példányra tehető, melyből csaknem 600 példány a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: