40 ezer csemetét ültettek az invazív növényektől megtisztított területen

2021 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az esztergomi projektterületen 40 ezer csemetét ültetett az invazív növényektől és a lőszerektől mentesített területeken.

(Fotó: Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

Az őshonos erdőállományok a faültetvényekkel ellentétben fajok sokféleségének nyújtanak otthont, valamint a klímaváltozással és a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben is sokkal ellenállóbbak.

Az esztergomi 376 hektáros projektterület mintegy 13%-át borították olyan invazív, idegenhonos növények, mint pl. a fehér akác, bálványfa, ezüstfa, nyugati ostorfa vagy a lepényfa. Ezek a fajok agresszív terjeszkedésükkel elszegényítik a biológiai sokféleséget, egyes fajaik pedig növekedés gátló anyagaik révén megakadályozzák a természetes növénytársulások kialakulását.

Összesen 1958 m3 invazív, idegenhonos fa kitermelése történt meg vegyszeres és mechanikai kezelések segítségével. A fát főleg tűzifaként, illetve kisebb részben oszlopként értékesítettek. 1,6 hektáron el kellett távolítani továbbá az egykori katonai gyakorló lőtér használatból itt maradt lőszereket is.

2021 tavaszán így lehetőség nyílt a talaj előkészítésére és az ültetésre, ezáltal a termőhelyre jellemző fajgazdag, élettel teli erdők kialakítására.

Fotó: DINPI

Az ültetett csemeték közt megtaláljuk

  • a kocsánytalan, a cser és a molyhos tölgy mellet
  • a nyár, juhar és kőris fajokat is,
  • illetve a vadgyümölcsöket: vadalma, sajmeggy és különböző berkenyefélék.
  • A patak mentén pedig éger csemetéket is ültettek.

A nemzeti park munkatársai idén ősszel további 60 ezer csemetét fognak ültetni.

Az ültetést közbeszerzés keretében nyert vállalkozó tízfős brigádja végzi több héten keresztül. A tervek szerint összesen 22 féle fafajjal újítják fel az erdőt. Hosszú távon így a korábbi degradált, fajszegény területek helyett fajgazdag, őshonos erdőállományok alakulhatnak ki.

(Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: