A Föld Napján is várnak az élményekben gazdag magyar erdők

Fold_NapjaA világ csaknem kétszáz országában április 22-én különböző rendezvényekkel emlékeznek meg a Föld Napjáról, amely során a szervezők 1970 óta környezetünk védelmére hívják fel a figyelmet. Nincs ez másképp Magyarországon sem, hiszen hazánkban is rengeteg esemény várja a gyermekeket, családokat az egyik legjelentősebb környezetvédelmi emléknapon. 2016-ban is programok tucatjait kínálják az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok, civil szervezetek, amelyek közül sok az Erdeiprogramok.hu weboldalon is megtalálható.

A Földművelésügyi Minisztérium például a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében április 21-én és 22-én rendezi meg a VI. Tudományfesztivált, amely szorosan a Föld Napjához kapcsolódik. Hazánk 22 állami erdőgazdaságát a fővárosban az Egererdő Zrt. fogja képviselni. Az erdészek a magyarországi vadfajokkal, az erdők növényvilágával ismertetik a gyermekeket. A nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatukat is bemutatják, de számos más érdekes programmal is készülnek a rendezvény szervezői. Lesz solymászbemutató, vadnyompárosítás és erdőtűz-megelőzési kalandpálya is.

Faültetés és csoportos foglalkozások Zalában és Somogyban

Az ország nyugati felében a Zalaerdő Zrt. az Év Fájának megválasztott mezei szil ültetésére hívja a természetkedvelőket április 22-én. A nagykanizsai Csónakázó-tónál található Időspirálnál műsor is lesz, amiben a Vackor Óvoda óvodásai vesznek részt. Somogy megyében az állami erdőket kezelő SEFAG Zrt. erdei túrával és vetélkedővel ünnepli a Földet. A helyszín a Zselici Csillagpark, ahol egész délelőtt várják az érdeklődőket. De az iskolás csoportoknak a Lábodon található Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola is tartogat élményeket.

Az erdei kisvasutak is útnak indulnak

Az erdei kisvasutak sem maradnak ki a Föld Napja rendezvénysorozatból. A Mesztegnyői Erdei Vasút például a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetbe kalauzolja el a kicsiket és nagyokat. A Föld Napja alkalmából, ám a szombaton, szintén kisvasutazást és túranapot hirdet a Kaszó Zrt., amelyre minden kirándulni vágyót szeretettel várnak Somogy zöld szívében.

Kaszo erdei kisvasut

Kalandok és túrák

Április 18. óta tart a Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett Mecsextrém Kalandpark Föld-napi kvízjátéka, amelyet április 22-én számos közönségprogram követ a pécsi létesítményben – íjászattal, légpuska lövészettel és persze rengeteg kalanddal. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. április 23-ra szervez túrát. Szombaton a Föld Napja alkalmából a résztvevők megismerkedhetnek a soproni hegyvidék erdeivel és annak vadállományával.

Szintén fát ültetnek a tolnai MAG-Ház mellett “Az Ébredő Erdő” című rendezvényen, amely filmvetítéssel zárul április 22-én. A Gyulaj Zrt. szervezésében a Lengyel-Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központban a Föld Napja alkalmából óvodás és iskolás csoportoknak tartanak nyílt napot, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a Föld környezeti és természeti értékeivel.

KASZo_Zrt__6_

Az ország északi erdeiben nem csak egy napon hívják fel a figyelmet a Föld és környezetünk védelmének fontosságára, hiszen az Északerdő Zrt. április 28-ig szervez programokat. Lesznek ügyességi és természetismereti feladatok, játékos ismeretterjesztés a növényekről és felszíni barlangtúrák is.

Az előző évekhez hasonlóan tehát hazánk szinte minden pontján lesznek családi és gyermekprogramok. A Föld Napját eredetileg a tavaszi napforduló idején tartották, az elsőt 1970 március 21-én. Magyarország 1990 óta vesz részt a nemzetközi figyelemfelhívásban.

 

Föld Napja rendezvények az Erdeiprogramok.hu weboldalon:

Föld Napja – VI. Tudományfesztivál >>>

Föld Napja – Mezei szil ültetés Nagykanizsán >>>

Föld Napja a Zselici Csillagparkban >>>

Föld Napja a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolában >>>

Föld Napja a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben >>>

Az Ébredő Erdő – Együtt a Földért a Föld Napján >>>

„Föld Napja” Annafürdőn >>>

Föld napja az Északerdő Zrt.-vel >>>

Föld Napja a Soproni Parkerdőben >>>

Kisvasutazás és túranap a Föld Napja jegyében Kaszóban >>>

Föld-napi kvíz játék a Mecsekerdő Zrt-vel >>>

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: