Mi történik a madarainkkal télen? 5 kérdés, 5 válasz

Azt a legtöbben tudják, hogy a madarak tavasszal fészket raknak és költenek. De mégis sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy télen vajon mit csinálnak? Mi történik velük? A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témában.

MTI Fotó: Komka Péter

1. Mi a vándorlás oka?

A toll nagyon jó hőszigetelő, költöző madaraink nem azért kelnek útra, mert fáznának. A kedvezőtlen téli környezeti adottságok, elsősorban a táplálékhiány alakította ki ezt a viselkedést. Azok a madárfajok, amelyek kizárólag rovarokkal táplálkoznak, nem maradhatnak meg az európai télben. Ilyenek például a fecskék.

2. Biztonságos a hosszú út?

Egyáltalán nem! A hosszú út sok energiát emészt fel. Az időjárás nagyban befolyásolja a vándorlás sikerességét, ráadásul minden területnek megvannak a ragadozói, melyek előszeretettel tizedelik meg a vándorlókat. Nem beszélve az emberek állította akadályokról: az orvvadászatról, befogásról és mérgezésről.

3. Hová mennek, és mi történik a telelőhelyen?

Vannak, akik rövidtávot tesznek meg (ilyen például a vörösbegy) és csak a Mediterráneumig vonulnak, míg mások (mint a kék vércse) egészen Dél-Afrikáig is elrepülnek. A telelőhelyen pedig elkezdenek készülni a visszaútra, nem állnak párba és nem is költenek.

4. Mit csinálnak a nálunk telelő madarak?

Északabbról is érkeznek hozzánk vendégek. Sokak számára csupán pihenőállomás vagyunk, de vannak, akik telelőhelyül választják hazánkat (kárókatona és bütykös hattyú). Az állandó madaraink (a csuszka és a harkályok) pedig a fészkelőterületük környékén igyekeznek átvészelni a telet. Az itt maradó rovarevők áttérnek magevésre és etetőinket látogatják.

5. Mivel segíthetjük őket télen?

Etetéssel, itatással és menedék biztosításával gondoskodhatunk róluk. Hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. A megfelelő madáretetéshez tippeket ITT kaphatsz>>>

“Hiszünk a természetben, a madarak és emberek békés együttélésében! Azért dolgozunk, hogy szemléletünk minél többekhez eljusson és fennmaradjon a hazai madár-, és élővilág sokszínűsége, amiben nekünk embereknek óriási szerepünk van.”

Támogatnád az MME munkáját? Itt megteheted! 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: