Ismét látogatható a farmosi Kékbegy tanösvény

A mintaértékű civil összefogás eredményeként ismét látogatható a farmosi Kékbegy tanösvény pallósora – tájékoztat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

2019. február 28-án hatalmas, összesen mintegy 220 hektárra kiterjedő tűzvész pusztított a Nagy-nádas területén, amelynek áldozatául esett a Kékbegy tanösvény pallósora is. A helyi közösség azonnal összefogott a tanösvény felújítása érdekében, melynek során magánszemélyek, cégek, civil szervezetek felajánlásaiból és az áprilisban megrendezett adománygyűjtő bálon befolyt összegből sikerült megjavítani a megrongálódott szerkezetet, kicserélni az elszenesedett pallókat és az információs táblákat. Az adománygyűjtést a Tápió Természetvédelmi Egyesület koordinálta. Az adományozó magánszemélyeknek és cégeknek, civil szervezetnek állít emléket a tanösvény bejáratánál elhelyezett új tábla is.

Az ünnepélyes átadón Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nevében köszönetét fejezte ki a helyi lakosságnak, a civil szervezeteknek, valamint a tájegységi kollégáknak az oltási és később a felújítási munkák során nyújtott kiemelkedő segítségért. Ilyen mértékű és hatékony civil összefogás példátlan a nemzeti parkok esetében – emelte ki beszédében Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár – melyért azért is hálás az Agrárminisztérium, mert az állami támogatás önmagában nem elég. Antalicz Csaba, a Tápió Közalapítvány vezetője ismertette a tűzeset utáni összefogás menetét, és megköszönte a segítséget az adománygyűjtés szervezőinek.

A Kékbegy-tanösvény 2007. márciusában került átadásra az Igazgatóság DINPI saját költségvetésből, a Holland Nagykövetség, valamint a MOL támogatásával. A tanösvény a farmosi Nagy-nádas (Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet) egy összeszűkülő részén átívelő 200 méter hosszú fahíd, amely 3 nagy méretű tabló segítségével mutatja be a mocsári élőhelyek sajátosságait, növény- és állatvilágát. A Kékbegy tanösvény, illetve a közelben elhelyezkedő Sóvirág és Nőszirom tanösvényekkel együtt alkotja a 8 km hosszú ún. Hajta Természetismereti Túrát, melyről 2008-ban a DINPI kiadásában kísérő füzet, illetve 2017-ben egy mobilos applikáció is készült. Látogatottsága éves szinten becsléseink szerint 4-5000 fő között mozog, beleértve a DINPI, illetve a helyi civil szervezetek által vezetett túrák, valamint egyéb programok (ilyen pl. a sok száz főt vonzó tavaszi Békamentő-Gólyaváró Családi Nap, vagy a másfél évtizedes múltra visszatekintő Farmosi Békamentés) résztvevőit. Jelenleg a Tápió-vidéken zajló környezeti nevelési tevékenységek központi helyszíne.

Mindezeken túl jelentős kutatási tevékenység is zajlik a területen, ugyanis a DINPI által üzemeltetett Farmosi Madárvárta ún. nádas hálóállása a tanösvény pallósorán húzódik végig. Az itt nyert madárgyűrűzési adatokból nagyon fontos információkhoz jutottunk a nagygépes nádaratás vizes élőhelyekre gyakorolt hatásairól, vagy a területen a DINPI beruházásaként 2012-ben kiépült vízpótló rendszer működéséről.

(DINPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: