Különleges gombákra bukkantak a Kőszegi-hegységben

Szépséges ritkaságokkal bővült a Kőszegi-hegységre vonatkozó gomba fajlista – tájékoztat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

A bíbor tinóru (Boletus rhodoxanthus) egy időskorú bükkös állományból került elő. A habitusra vargányákra hasonlító gomba összetéveszthető több, hasonlóan harsány színezetű és mérgező tinóruval, mint pl. a közismertebb sátántinóruval. Melegkedvelő, az idei ősz nyárias időjárása csalogatta elő. Bár hazánkban nem védett, de ritka, veszélyeztetett, Vörös listán szereplő faj, ezért feltétlenül kímélendő. Érdemes tudni, hogy a vörös színt a tönkön vagy a termőrétegen viselő Boletus fajok nyersen mérgezők. Bár a szakirodalom szerint a méreganyagok alapos főzés-sütés során egyes fajoknál lebomlanak, nem tanácsos kísérletezni velük.

Új védett gomba adatot is sikerült rögzíteni. A lilásbarna döggombára (Entoloma porphyrophaeum) egy iskolai kirándulás során leltek rá, és az egyik természetbúvár diák, Bognár Boldizsár édesanyja kitartó kutakodásának köszönhető, hogy a számukra ismeretlen gomba híre eljutott az igazgatósághoz.

“A lelőhely felkeresése után sikerült beazonosítanom ezt az igen ritka fajt. Lilás árnyalatú, kúpos kalapok ágaskodtak a gyepből, tucatnyi egyedet számoltam” – ír a felfedezés pillanatairól Kóródi Blanka a nemzeti park honlapján. 

Az adat különleges értékkel bír: amellett, hogy az első igazolt előfordulás Kőszeg környékéről, azért is jelentős, mert megyéből, az Őrségből, egyetlen adata ismert, 20 évvel ezelőttről.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: