A Maros-ártérben már költenek a szürke gémek

Magyarországon, ezen belül a Körös-Maros Nemzeti Parkban is a szürke gém a leggyakoribb gémféle. A Maros-ártérben már javában költenek a párok.

A gólyához hasonló nagyságú, halványszürke színezetű szürke gémek a Földközi-tenger környékén töltik a telet, de egyre több nálunk költő példány kísérli meg az áttelelést. A nemzeti parkban a hideg hónapokban is gyakran megfigyelték őket a Maros környéki lucernaföldeken, amint éppen pockokra vadásztak. A vonuló példányok korán megérkeznek, hamar megépítették fészküket, s már márciusban elkezdték a kotlást. 

A Nemzeti Park Maros-ártér részterületén, a folyó Romániával közös határszakaszán két gémtelep van. Mindkét helyen 40-50 pár szürke gém költ. Bár másutt előfordul, hogy a telepeken más gémfélékkel vegyülnek, a Maros-ártérben kizárólag szürke gémek költenek. Fészküket az ártéri erdők magas fáira rakják, egy-egy fán akár tucatnyi fészek is van. A tojók általában 3-6 tojást raknak, melyekből 25 nap elteltével bújnak elő a fiókák. 

A fiókanevelés időszakában gyakran láthatjuk a zsákmányt kereső szülőmadarakat a Maros partján, a zátonyokon, vagy a csatornák szélében. Sokszor megjelennek a lucernaföldeken, gyepeken is.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: