Hamarosan átadják a Jane Goodall tanösvényt

A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2011-ben indította el a haragossikló élőhely-védelmi programját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága támogatásával, ami elsősorban a Buda környéki területeken zajlott.

2016-ban 5 rádió-nyomkövetővel ellátott sikló monitorozását kezdték Vörös-kőváron, hogy pontosabb képet kaphassanak elterjedésükről és, hogy megismerhessük rejtett életmódjukat, amivel hozzájárulhatunk a védelmükhöz is.

Fontossá vált, hogy ezen a területen bemutathassák az ide látogatóknak, itt élőknek, hogy milyen kincs birtokában vannak, így jött az elhatározás, hogy létrehozzák a Jane Goodall Tanösvényt. “Úgy gondoljuk, hogy ez némi védelmet nyújthat majd az itt élő állatoknak, növényeknek. Ha pedig megismerik az emberek ezeket a ritka élőlényeket, meg is szeretik, és utána meg is akarják majd védeni őket” – olvasható a Jane Goodall Intézet honlapján.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya és a Jane Goodall Intézet elindította az ötletelést a témában, hozzáfogtak a tervezéshez, és mivel minden építkezéshez elsősorban pénz kell, az adománygyűjtéshez is.

A 2016. december 22-én a Jane Goodall tanösvény építési költségeinek fedezésére a NIOK Alapítvány segítségével indított adománygyűjtést. “Összesen 677.590 Ft-ot kaptunk civil adományozóktól, és akkor még nem volt meg a teljes összeg. A megvalósításhoz hiányzó, nagyjából 300.000 forintot még össze kellett gyűjtenünk, melyhez támogatókat szerettünk volna bevonni. Mivel jó kapcsolatot ápolunk a II. kerületi Önkormányzattal is, és számukra is fontos, hogy a projekt a helyi közösség érdekeit támogatja, elnyertük a támogatásukat” – áll az intézet közleményében. 

Elkészült a hat táblából álló tanösvény

2018. április 15-én 10 órakor adják át a Jane Goodall Tanösvény, ami a II. kerületi Vöröskővár védett élővilágát mutatja be. A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával és a Jane Goodall Intézet közösen megálmodott, közösségi adományozásból, valamint a II. kerületi Önkormányzat, és a Minden Doboz Visszajár környezetvédelmi program támogatásával létrehozott bemutatóhely közelebb hozza majd az itt élő emberi közösség számára a terület természeti értékeit.

“Reméljük és hisszük, hogy ez a 6 táblából álló, 1 kilométeres tanösvény segíti majd a kaszpi haragossiklók, a közönséges ürgék és a többi védett élőlény hosszútávú fennmaradását, a környéken lévő, és később a távolabbi tanintézmények pedig itt fogják tartani a környezeti nevelési tanóráikat, valamint hogy összefogva a helyi lakossággal és a diákokkal sikerül megőrizni a jövő generációinak ezt az apró, csodálatos, elszigetelt élőhelyet” – olvasható az esemény facebook-oldalán.

(Erdeiprogramok.hu)

Erdei Programok

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: