Ilyen a pilisszentkereszti Szurdokvölgy kora ősszel (+KÉPEK)

Szeptember második hétvégéjén napos, meleg időben volt része azoknak, akik bakancsot húztak, és bevették magukat hazánk erdeibe. Nem volt ez másképp a Pilisszentkereszten végigfutó Szurdokvölgyben sem. Számos család, baráti társaság választotta úticélnak a Dera-patak mentén haladó ösvényt, amelyet most megmutatunk úgy, ahogy mi láttuk!

DSC_0413s

A Dera-szurdok népszerű kiránduló helyszín a Pilisben, ami nem is csoda, hiszen egy látványos, könnyen végigjárható útvonalról beszélünk. Pilisszentkeresztről Pomáz irányába haladva egyszerűen megközelíthető a tisztás, ahol autós parkoló, sütögetőhelyek, padok találhatók. Innen indulva pedig egy valóban rövid, könnyen teljesíthető szakaszt sétálhatunk végig (természetesen a kéktúrát követve hosszabb túrába is beiktathatjuk az útvonalat).

A völgyben folyik végig köves partjával a Dera-patak, amely mentén fahidakkal, információs táblákkal tarkított ösvényen haladhatunk végig. A látvány minden évszakban csodálatos, így nem is lepődtünk meg azon, hogy szombat délelőtt a parkoló zsúfoltságig telt autókkal.

Bár ottjártunkkor alacsony volt a vízállás, de ha jó időpontban érkezünk, akár a hangosan csobogó patak hangjának kíséretében haladhatunk az erdő mélyébe.

A kirándulóhely persze nemcsak a hidak és a kanyargó patak miatt nyújt mesés látványt, hanem a völgy sajátos növényzete miatt is. Mivel a szurdokba a napfény alig hatol le, így itt a klíma hűvösebb, páradúsabb. Épp ezért kiváló élőhelyet nyújt a moha- és páfrányfajoknak, mint például az erdei pajzsika, a hölgypáfrány, vagy épp az édesgyökerű páfrány.

Íme a csodás Szurdokvölgy, ahogy mi láttuk:

DSC_0354s

 

DSC_0413s

DSC_0377s

DSC_0384

Mielőtt útnak indulnál, a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján érdemes tájékozódni túraútvonal pontos megközelítésről.

(Erdeiprogramok.hu, Gribek Tímea)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: