A Hanyi Hódok hódítottak a császári fakitermelő versenyen (+VIDEÓ)

A Vértesi Erdő Zrt. területén, a császári Egresi-réten folytatódott az idei STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság május 13-án, szombaton. A második regionális megmérettetésre ezúttal 16 csapat adta be jelentkezését. A tét az idei évben is nagy volt, hiszen a hat legügyesebb csapat ott lehet a szeptember 2-ára, Soponyára meghirdetett döntőn. Mindezek mellett nem véletlen, hogy a színvonal rendkívül magas volt.

Teljes képgaléria a császári fakitermelő versenyről az Erdő-Mező honlapján>>>

A rendezvény megnyitóján Beke Gyöngyi, Császár község polgármestere és Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a favágókat és a szurkolókat. “Minden versenyző előtt megemeljük a kalapunkat” – fogalmazott az erdészeti vezető, aki hozzátette: az erdőgazdaság nagyra becsüli a fakitermelőket és a munkájukat. “Akik ma itt versenyeznek, az átlagnál magasabb szinten állnak” – fogalmazott Kocsis Mihály, utalva arra, hogy a STIHL országos versenysorozatában a legjobb fakitermelők vágják a fát. A császári rendezvényen Gémesi József az Andreas STIHL Kft. képviseletében kívánt balesetmentes versenyzést a megjelenteknek.

 

A megmérettetés párhuzamosan hat pályán zajlott, a szervezés kitűnő volt, az Agrogold STIHL Császár és a Vértesi Erdő Zrt. is kitett magáért. A versenyzők számára némi nehézséget okozott a faanyag, amely nem hasadt túl könnyen, és a délelőtti fordulóban egy kis eső is esett, ám délutánra kisütött a nap, és igazi családi nap vette kezdetét. A rendezvény ideje alatt trófeabemutató, gyereksarok, motorfűrészes szobrászat, kétkezes fűrészelés és számos más program várta az érdeklődőket, a Bakó fivérek – András, László és Norbert – pedig a klasszikus fakitermelő és a STIHL Timbersports széria versenyszámait mutatták be.

stihl_csaszar_68

Kubinyi Balázs, a regionális verseny főbírója úgy vélte, szakmailag rendben zajlott le a verseny, és ami a legfontosabb: balesetmentesen. Mint kiderült, hivatalos óvást senki nem nyújtott be, reklamáció is mindössze három volt, amit a versenyzőkkel minden esetben meg tudtak beszélni. “Lelkes és jó hangulatú nap volt a mai” – fogalmazott a szakember.

stihl_csaszar_63

A versenyt végül a TAEG Zrt. által támogatott Hanyi Hódok csapata nyerte meg, mögöttük az Alba Berkenye Kft. – Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet gárdája végzett. A képzeletbeli dobogóra állhatott még a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tapasztalt négyese. Negyedikként a Pilisi Parkerdő Zrt./Ráckeve I., ötödikként pedig holtversenyben a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckeve II. és a Somogyi Fa csapata jutott be az országos döntőbe. A holtverseny miatt hatodik helyezettet a szervezők nem hirdettek ki.

stihl_csaszar_10

A II. Vértesi Fakitermelő Kupa alkalmával, amely ezúttal a STIHL versenysorozatának második állomása volt, különdíjakat is kiosztottak. A Hanyi Hódok csapatából Horváth Csaba volt a legidősebb, míg az egyik szervező, Bíró Tibor által támogatott Szákszendi Fanyűvők gárdájából Takács Áron a legfiatalabb versenyző Császáron.

stihl_csaszar_26

Azt már megszokhattuk, hogy egyre több hölgy tűnik fel a regionális versenyeken, sőt, az országos döntőkben is. Ebben a fordulóban három olyan csapat is akadt, amelyben női favágók álltak rajthoz, őket a szervezők is külön köszöntötték. Török Tímea a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Czirók Bianka Boglárka a Szombathelyi Erdészeti Zrt., Veres Boglárka pedig a Sylvanus 2001 Kft. színeiben ragadott motorfűrészt.

stihl_csaszar_17

Az eredményhirdetésen azt a két csapatot is kiemelték, amelyik első alkalommal vett részt a megmérettetésen: a Somogyi Fa és a Szákszendi Fanyűvők csapatát.

A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság következő fordulóját május 27-én, Keszegen rendezik meg, majd június 9-én, pénteken, Tamásiban zúgnak fel a láncfűrészek. Az utolsó regionális forduló Bükkzsércen lesz augusztus 26-án, a döntőt pedig szeptember 2-án, a soponyai Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon rendezik meg. Közben pedig május 20-án egy izgalmakkal teli, egyenes kiesés verseny lesz a tavalyi év legjobbjaival, ugyanis Szegeden idén is megrendezik Bajnokok Bajnoka megmérettetést.

A 2017-es STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság első, dél-alföldi fordulóját április 22-én rendezték meg Gyulán, amelyről videós tudósítást is készítettünk:

Az idei regionális versenyt a házigazda Vértesi Erdő Zrt. legeredményesebb, bajnok csapatának, sajnos, ki kellett hagynia, hiszen néhány hónapja a négyfős gárda vezetője fakitermelés közben súlyos balesetet szenvedett. Császáron azonban sikerült beszélnünk vele, és minden olvasónkat megnyugtathatunk, hogy a helyzethez képest jól, gyógyulóban van. Reméljük, mihamarabb újra versenyezni is látjuk, ehhez mielőbbi gyógyulást kívánunk!

RÉSZLETES VÉGEREDMÉNY:
1. Hanyi Hódok
2. Alba Berkenye Kft./Vértesi Erdő Zrt. Csákvári Erdészet
3. Szombathelyi Erdészeti Zrt.
4. Pilisi Parkerdő Zrt./Ráckeve I.
5. Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckeve II.
5. Somogyi Fa
7. Bakonyerdő Zrt. – Bakonyszentlászlói Erdészet
8. Roth Gyula Erdészeti, Faipari SZKI és Kollégium
9. Bakonyerdő Zrt. – Bakonybéli Erdészet
10. Karsai Team (Agrogold, Császár Község)
11. Asylum 97/Vértesi Erdő Zrt. Pusztavámi Erdészet
12. Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar
13. Móvár Tűzoltók
14. Sylvanus 2001 Kft.
15. Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. – Ravazdi Erdészet
16. Szákszendi Favágók

 

KEDVCSINÁLÓ VIDEÓK 2016-BÓL:


ERDŐ-MEZŐ VIDEÓK A 2015-ÖS FAKITERMELŐ VERSENYEKRŐL:


 

(Gribek DánielErdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: