Nem is gondolnád, mekkora kárt okozott a tornádó és a havazás a Bükkben és a Mátrában (+KÉPEK)

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt 2017. áprilisában a Bükkben. Az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó nemcsak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a hegység már tavaszi lombba borult erdeit is. A Mátrában a hirtelen jött áprilisi havazás ennél kisebb károkat okozott, ám a Mátra gerincén Sirok térségében május 3-án, a kora esti órákban pusztító tornádó helyenként mintegy 200 méter szélességben, több száz méter hosszúságban tört a bükkösökben. A Bükki Nemzeti Park beszámolója a két természeti katasztrófáról.

bukk_tavaszi_havazas_3

Hatalmas hótörések a Bükkben

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt 2017 áprilisában. Az utóbbi időben egyre enyhébb tél végi időjárás észrevétlenül fordult tavaszba. Az ilyenkor megszokotthoz képest aszályosabb volt az időjárás, hosszabb ideig nem hullott csapadék. Ezt pótolta a természet áprilisban, egyszerre, hó formájában.

Az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó nemcsak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a Bükk már tavaszi lombba borult erdeit is. A vizes hó jobban megtapadt a kilombosodott fák ágain, amelyek a nagy terhelés alatt letörtek. A folyamatos havazás okozta hatalmas súly miatt gyökerestől fordultak ki a fák, néhol egész erdőrészek dőltek le. A közutak egy éjszaka alatt járhatatlanná váltak, egész települések lettek megközelíthetetlenek, megszűnt az áramellátás.

bukk_tavaszi_havazas_1

Április 20-án reggel a Katasztrófavédelem a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségét kérte a rendkívüli helyzet megoldásában. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai napokon keresztül, megfeszített erővel vettek részt a kárelhárítási mukálatokban és az utak szabaddá tételében.

A nagymértékű dőlések miatt a természetvédelmi szakemberek jelenleg még azt sem tudják, hogy pontosan hol és mekkora mennyiségű fát, erdőt érint a hótörés.

Korán költő madárfajok tojásai is odavesztek

A beköszöntő hideg időjárás, a sok kidőlt fa és a nagy mennyiségű hó jelentős problémát okozott jónéhány korán költő madárfajnál és ezek élőhelyein is. Míg az erdő néhány héttel ezelőtt madárdaltól volt hangos, a havazás után néhány éneklő erdei pintyen és feketerigón kívül nem lehetett hallani semmit, csendes volt az erdő. A már fészkeken kotló énekes-, fekete- és léprigók utódai elpusztultak, ugyanígy a már fiókás cinegék költése is meghiúsult sok helyen. Ennek oka az, hogy a havas területen nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékot keresni. Az örvös légykapók táplálék hiányában lehúzódtak a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetőn pótköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra. Ez jelentős hatással lesz költőállományukra is a hegységben.

bukk_tavaszi_havazas_2

A nagyméretű gallyfészkekeben költő fajok esetében több helyről van információnk, hogy a már lakott egerészölyv vagy holló fészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el.

A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így az énekesmadarak táplálékbázisa veszélybe került, mivel a táplálékuk jelentős részét kitevő hernyók a lombhoz kötődnek. Amíg újból ki nem hajtanak ezek az erdők, az énekesmadarak számára csak minimális táplálék lesz elérhető, így sajnos, költésbe sem fognak addig kezdeni.

A közutak, erdei utak, turistautak, valamint az erdőben található épületek felszabadítása, kármentesítése hosszú időt vesz igénybe, az erdőtömbök belsejében keletkezett hótörések fölvételezése pedig csak ezután lesz lehetséges. Ezért, amíg ez a feladat nem fejeződik be, addig nem lehet pontosabb információt tudni sem az erdők belsejében futó utak, turistautak állapotáról, sem pedig mindezek természetre gyakorolt hatásáról.

bukk_tavaszi_havazas_4

A károk teljes felméréséig csak alapos tájékozódás után érdemes a Nemzeti Park erdeiben sétát, túrát tervezni. A Bükk jónéhány kiépített tanösvénye biztonságosan járható, de több turistaút is balesetveszélyes, néhol akár életveszélyes is lehet a kirándulás.

Tornádó a Mátrában

A hirtelen jött áprilisi havazás okozta – a Bükkhöz képest szerencsére kisebb – károk után újabb természeti jelenség következtében károsodtak a szubmontán bükkösök a Mátrában.

bukk_tornado_3

Míg a Dél-Mátra településein helyenként a jég okozott komoly károkat, addig a Mátra gerincén, Sirok térségében tornádó pusztított május 3-án, a kora esti órákban. Többfelé mintegy 200 méter szélességben, több száz méter hosszúságban következett be komoly széltörés a bükkösökben. A természeti értékekben bekövetkezett kár igen jelentős.

bukk_tornado_2

“A korán beköszöntött tavaszi időjárásban költésbe kezdő vagy már a fiókáikat nevelő énekesmadarak, harkály- és bagolyfajok tojásai, illetve fészekaljai szinte biztosan megsemmisültek a viharral érintett területen. Sajnos, a térségben költő egyetlen fekete gólya fészekalja is elpusztult, illetve megsemmisültek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által kijelölt, élőhely-megőrzést szolgáló hagyásfa csoportok is” – számolt be a károkról Urbán László, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegység-vezetője.

bukk_tornado_1

(Bükki Nemzeti Park nyomán)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: