Veszélyesek az erdők a Bükkben és a Zempléni-hegységben is

Tegnap óta ítéletidő tombol országszerte több helyen, köztük a Bükkben és a Zempléni-hegységben is életveszélyes a fák között tartózkodni. Az erdőben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen, az erdészek – az elhárításban részt vevő többi szervezet munkatársaival együtt – jelenleg a helyzet javításán dolgoznak.

aprilisi_havazas_ezsakerdo_1

A Zempléni-hegységben több alsóbbrendű közút járhatatlan, az útra dőlt és a nagy tömegű hó súlya alatt megroskadt fák miatt. A Bükkben talán még ennél is rosszabb helyzettel kell szembenézniük az ott élőknek. Több település (Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt) járművel megközelíthetetlen, áram tegnap óta nincs, és mobil térerő sincsen. A veszélyhelyzet miatt szerdán sokan nem jutottak haza az elzárt településekre és vannak, akik ezeken a helyeken rekedtek.

aprilisi_havazas_ezsakerdo_2

“Megyeszerte megbecsülhetetlen számú ember, köztük az ÉSZAKERDŐ Zrt. számos munkatársa dolgozik az élet- és balesetveszélyes helyzetek felszámolásán. A károk felmérését csak az idő enyhülését követően, a veszélyhelyzetek megszüntetése után tudjuk megkezdeni. A zord időjárás miatt a Lillafüredi Állami Erdei Vasút bizonytalan ideig nem közlekedik” – tájékoztatott Bózsó Gyula, az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetője.

aprilisi_havazas_ezsakerdo_3

“Kérjük, hogy egyelőre ne tartózkodjanak az erdő közelében és mindenki igyekezzen mielőbb biztonságos helyre vonulni az ítéletidő elől! Akinek mégis útnak kell indulnia, előzetesen tájékozódjon az aktuális időjárási- és útviszonyokról” – hívta fel a figyelmet Bózsó Gyula.

Egy nappal korábban a Pilisi Parkerdő Zrt. figyelmeztette a kirándulókat, hogy veszélyesek a főváros környékén, a Pilisben, a Gerecsében és a Gödöllői-dombságon található erdők.

(Északerdő Zrt.)

erdeiprogramok_header

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: