Az autód hátulján szállítod a bringádat, ha a természetbe mész kerékpározni? Akkor ennek örülni fogsz!

Sokan vagyunk akik az autó hátulján szállítják a kerékpárt. Ez egy igen jó megoldás, mivel alig nő az autó légellenállása, valamint az üzemanyag fogyasztása. Nem emelkedik meg gépkocsink súlypontja, kényelmesebb a bringák felrakása.

Fotó: vezess.hu

Fotó: vezess.hu

Viszont a magyar jogszabály kimondja, hogy nem szabad a hátsó rendszámtáblát eltakarni. Ez nagyban megnehezítette a hátsó kerékpárszállítók használatát, ugyanis korábban arra sem volt lehetőség, hogy a hátsó rendszámtáblát leszerelve azt kerékpárszállítón kívül helyezzük el.

Körülbelül két éve jött egy jogszabály módosítás, ami megengedte a hátsó rendszám átszerelését ha kerékpár tartónkon külön lámpasorral egybeépített rendszámtartó van, ám macera volt az átszerelgetés, így sokszor otthon maradt ez a kiegészítő.

A holkerekparozzak.hu oldal szerint áprilistól azonban külön rendszámtáblát kell igényelni annak, aki az autó hátuljára szerelhető kerékpárszállítón kívánja szállítani a biciklijét. Ez a szürke rendszám, ami megegyezik az autó rendszámával. A régi és új típusú (magyar és európai zászlós) rendszám táblával rendelkező gépkocsihoz is ki lehet majd adni, de maga a szürke rendszám uniós lesz. A nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben is jelölik, hogy van ilyened, viszont ha eltűnik -a hagyományos rendszámoddal szemben-, korlátozás nélkül lehet újat gyártatni belőle.

A szürke rendszámot az Okmányirodákban és Kormányablakokban lehet igényelni. Az elkészülte után veszik nyilvántartásba és jegyzik be a forgalmi engedélybe. A kiadásért 5500 forintot kell fizetni.

(holkerekparozzak.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: