Bakanccsal az Utazás Kiállításon (+KÉPEK)

Csütörtökön megnyitotta kapuit az idei Utazás Kiállítás a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, ahol az utazási irodák, a nemzetközi kiállítók és hazánk régiói mellett a bakancsos és erdei turizmus képviselői is képviseltetik magukat. Az Országos Kéktúra például pecsétgyűjtő játékra hívja a látogatókat a négy nap alatt, az állami erdőgazdaságok az erdei szállásait mutatja be, míg a nemzeti parkok az ökoturizmus jegyében állítottak ki a fővárosi rendezvényen. De vasárnapig első kézből juthatunk információhoz a Tisza-tónál gyűjthető élményekről, a Mátra legszebb túravonalairól vagy éppen a füzér várról.

TELJES KÉPGALÉRIA A 2017-ES UTAZÁS KIÁLLÍTÁSRÓL >>>

utazas_kiallitas_2017_23

Csak a belföldi túralehetőségek érdekelnek? Nem gond!

Bár az Utazás Kiállítás jelentős részén nemzetközi kiállítókkal vagy a magyar utazási irodák külföldi ajánlataival lehet találkozni, jócskán találhatunk belföldi, azon belül is bakancsos turizmussal foglalkozó kiállítókat a fővárosi Hungexpo területén.

Bogácsra csábít a csodálatos népviselet is

Bogácsra csábít a csodálatos népviselet is

Alig sétáltunk néhány perce a karneváli hangulatban, amikor a színpadtól nem messze két középkori ruhába öltözött fiatal hívott minket egy kis játékra. A füzéri várat reklámozták, és mindössze néhány kérdésre kellett jól válaszolnunk a történelmi emlék kapcsán, hogy máris kapjunk egy gyönyörű képeslapot. A lényeg viszont, hogy részt vehetünk egy sorsoláson, aminek fődíja egy családi belépő a füzéri várba. Ha esetleg mi nyernénk meg, ígérjük, hogy sok fotóval számolunk majd be a kirándulásról… 😉

A rengeteg szóróanyag és kisebb-nagyobb kiadvány között az egyik legérdekesebbet a Mátra térségének standján találtuk meg. A “10 nap 10 túra a Felső-Mátrában” című lapocska tényleg olyan kirándulási lehetőségeket mutat be, amelyet olvasva az ember egyből kocsiba vagy vonatra pattanna. Ráadásul különböző távolságú és nehézségi szintű ajánlattal.

10 nap, 10 túra a Mátrában

10 nap, 10 túra a Mátrában

A Sár-hegyi tanösvény túra például mindössze 8 kilométer hosszú Mátrafüred és Gyöngyös között. A Kékesről Markazra kicsivel hosszabb ugyan a túra, ám végig lefelé haladhatunk. Ráadásul a “10 nap” kiadványsorozat egyéb témákkal is foglalkozik, többek között a tájházakkal, templomokkal és kiállítóhelyekkel is.

Bács-Kiskun megye a gyógyfürdők mellett kerékpáros túrákat, lovaglást ajánl, de az Alföldi Kéktúráról is érdeklődhetünk a kiállítóktól, hiszen ha komolyabb szintkülönbségekkel ezen a vidéken nem is kell megküzdenünk, látnivaló akad bőven a Kékkör laposabbik felén.

Érdekel az Alföldi Kéktúra?

Érdekel az Alföldi Kéktúra?

Kéktúra a standok között

Az Utazás Kiállításról természetesen nem hiányozhatott a Magyar Természetjáró Szövetség sem, ráadásul az Országos Kéktúrát meg is elevenítették a Hungexpo területén. A standjuk sarkán nekünk is feltűnt egy pecsételőhely, de hamar megtudtuk, hogy az csak egy az A pavilonban elrejtett négy közül. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, és keresni a pecsételő helyeket, mert aki megtalálja az összes helyszínt, zsákbamacska nyereményre számíthat.

ÉLŐ FACEBOOK BEJELENTKEZÉSÜNK AZ MTSZ STANDJÁRÓL:

De nemcsak a pecsétgyűjtés az egyetlen, amivel igazi túrahangulatot varázsolt az MTSZ a standjára, hiszen VR szemüveg segítségével egy pillanat alatt a virtuális valóságban, méghozzá a Pilisben fölött magasodó Dévényi-kilátóban találhatjuk magunkat. Csodálatos táj, lobogó nemzetiszínű zászló, zöldellő erdő… és eközben igazából csak egy épületben ülünk. Nem lehet nagy meglepetés, hogy a kilátót a valóságban természetesen érinti az Országos Kéktúra útvonala.

A Magyar Természetjáró Szövetség standján egyébként megvásárolható a Kéktúra pecsétgyűjtő füzete, és a kiállításon bárkinek szívesen adnak tanácsot, aki úgy dönt, hogy nekivágna az 1100 kilométeres távnak.

A Hortobágyi Madárkórház sem hiányzik az Utazás Kiállításról

A Hortobágyi Madárkórház sem hiányzik az Utazás Kiállításról

Erdei szállásoktól a szarvasbőgés túráig

Közvetlenül a Magyar Természetjáró Szövetség mellett található a nemzeti parkok kiállítási területe, valamint a 22 állami erdőgazdaság közös standja. Az erdészeti részvénytársaságok ezúttal az erdei szálláshelyeiket akarták részletesen bemutatni. A FeHoVa kiállításon már ott volt, de az Utazás Kiállításon is hozzá lehet jutni az “Otthon az erdőben” erdei szálláskalauz kiadványhoz, amely rengeteg kulcsosházat, menedékházat, vadászházat, turistaszállót tartalmaz. A kis könyvecskéből – mert ez füzetnek vagy szóróanyagnak már semmiképp sem nevezhető – minden kiderül, amit az állami erdőgazdaságok szállásairól tudni kell.

Otthon az erdőben

Otthon az erdőben

A szálláshelyek azonban mit sem érnének érdekes programok, turisztikai látványosságok nélkül. Az erdészeti társaságok esetén szerencsére ebből is akad bőven. Érdeklődhetünk többek között az Egererdő Zrt. három erdei kisvasútjáról; a Mátravasútról, a Szilvásváradi és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasútról. Zalában például a Csömödéri Erdei Kisvasút várja a látogatókat. A rendezvényen bemutatkozik még többek között a Vadex Zrt. által működtetett Pákozd-Sukorói Arborétum és a Gilice Erdészeti Erdei Iskola, a SEFAG Zrt. területén található Hotel Kardosfa, és számos egyéb turisztikai célpont. Érdemes tehát meglátogatni az állami erdőgazdaságok standját is az Utazás Kiállítás idején.

Konkrét programot ajánl a rendezvényen a Gemenc Zrt., méghozzá augusztus végére, szeptember elejére. Ha szeretnél igazi szarvasbőgést hallgatni hazánk egyik legcsodálatosabb ártéri erdejében, akkor erre augusztus 25-én és 26-án, valamint szeptember 1-jén, 2-án, 8-án és 9-én lesz lehetőséged. Ráadásul az erdei program helyszínére Pörbölyről erdei kisvasút viszi majd ki a természetszeretőket.

Az állami erdőgazdaságok standján

Az állami erdőgazdaságok standján

Persze messze van még szeptember. Addig egy csodálatos tavasz, és egy izgalmas nyár vár ránk rengeteg kirándulási lehetőséggel, sok-sok erdei programmal, kalanddal. Keressétek honlapunkon egész évben a természetbe csábító rendezvényeket, amihez nem kell mást tenni, mint IDE kattintani. Sőt, ha minden héten szeretnéd megkapni a következő hétvége erdei programjait, a portálunk bal sávjának tetején iratkozz fel hírlevelünkre!

Amellett pedig, hogy rendszeresen olvasod az Erdeiprogramok.hu honlapunkat, tényleg érdemes kilátogatni a Hungexpo-ba vasárnapig, és körbenézni az idei Utazás Kiállításon.

Káposzta, káposzta...

Káposzta, káposzta…

2017-ben is várnak az élményekben gazdag magyar erdők! Töltsetek el minél több időt az erdei iskolákban, az erdei kisvasutakon, az Országos Kéktúrán vagy valamelyik kilátón.

(Gribek DánielErdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: