Fakitermelési munkák kezdődtek a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Fakitermelési munkák kezdődtek a nyíregyházi Sóstói-erdőben. A Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészete több területen nevelővágást hajt végre mintegy 13 hektáron. Három erdőrészletben úgynevezett növedékfokozó gyérítést, három erdőrészletben pedig törzskiválasztó gyérítést végeznek az erdészek. Csaknem 350 köbméter faanyagot termelnek ki, elsősorban vöröstölgy, akác és egyéb lombos állományokat érint a munka. 

Debrecen, 2013. január 21. Munkások fát vágnak láncfűrésszel a debreceni Nagyerdőben 2013. január 21-én. Megszabadítják a nem őshonos fáktól a debreceni Nagyerdő egy részét a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének munkatársai. Másfél hektáron az invazív egyedeket vágják ki: akác, nyugati ostorfa és kései meggy kitermelésére kerül sor. Tavasszal a területet felújítják őshonos fafajokkal: hazai nyár, ezüst hárs, nyír és korai juhar kerül majd ezen területre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

“A beavatkozásnak kettős célja van. Kitermeljük az alászorult, sérült, rossz törzsalakú egyedeket, és ezzel a visszamaradó állománynak jobb növekedési feltételeket biztosítunk. A kitermelt fa túlnyomó része tűzifaként hasznosul: február közepéig a szociális tűzifaprogramba került, most pedig már lakossági és kereskedelmi forgalomban értékesítjük. A munkálatok most jutottak el a Sóstói úthoz közeli területekhez, emiatt forgalomkorlátozásokat is el kellett rendelni. A fakitermelés előreláthatóan március közepéig tart, addig türelmet és fokozott figyelmet kérünk az erdőjáróktól” – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

Hétfőn fakitermelés kezdődött a Nyírpazony-Kabalás melletti területen is. Egy 3,8 hektáros akácos erdő esetében zajlik véghasználat. A beavatkozás a terület északi, a környékbeliek által szánkódombként is használt részét érinti. “Itt egy idős, 48 éves erdő van, aminek a letermelését már nem lehet tovább halasztani. Sok benne a száraz, veszélyes törzs, a kiritkult foltokon pedig könnyen megjelenik a parlagfű. Terveink szerint a munkát március végén fejezzük be. Az erdőfelújítást még tavasszal, természetes módon elvégezzük. Ezen a területen is körültekintést kérünk a következő hetekben” – hívta fel a figyelmet Tölgyfa Gábor.

(Nyírerdő Zrt.)

erdomezolike

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: