Láthatatlan tanösvény is lesz az új bemutató épületben a Fülöpházi buckavidéken

90 millió forintból új fogadó- és bemutató épületet épít a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a Fülöpházi buckavidék nevű területen. A Naprózsa Erdei Iskola mellett létesülő beruházás a térség védett természeti területeinek látogatóit szolgálja ki a jövőben. A projekt részleteit 2017. február 24-én sajtótájékoztató keretében ismertették a helyszínen.

kknpi_01

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Fülöpházi homokbuckák az egyik leglátványosabb, különleges arcát mutatja a változatos élőhelyekkel rendelkező Kiskunsági Nemzeti Parknak, méltán kedvelt kirándulóhely. A terület turisztikai vonzerejét növeli, hogy Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető Kecskeméten át.

A sajtótájékoztatón Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője a fülöpházi projekt jelentőségét méltatva kiemelte: a kormány törekszik a belföldi turizmus fellendítésére, ezzel pedig összhangban áll a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai beruházása is. Elmondta, az új fogadóépület nem csak Fülöpházának, hanem az egész térségnek fontos, új lehetőséget teremt a programok szervezése terén, és hozzájárul, hogy a Kiskunság, melyhez gyerekkora óta ezer szállal kötődik, méltó helyet kapjon a hazai turisztikai palettán.

Nagyné Balogh Csilla, Fülöpháza polgármestere is üdvözölte a beruházást, amely reményei szerint növelni tudja majd Fülöpháza népszerűségét és látogatottságát.

„Településünk természeti adottságainak köszönhetően kedvelt kirándulóhely. Bízom benne, hogy lehetőség nyílik Fülöpháza és a Naprózsa Ház szolgáltatásait igénybe vevők között egy szorosabb kapcsolat kialakítására” – mondta. „Fülöpháza felajánlja segítségét annak érdekében, hogy az itt őrzött természeti értékéket és a településünket minél szélesebb körben megismertessük” – tette hozzá.

kknpi_02

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Kiskunsági Nemzeti Park területén kezdődő projekt részleteit Ugró Sándor, a KNPI igazgatója ismertette.

„Az itteni programok szervezését és lebonyolítását nehezíti, hogy a térségben nem található olyan fogadó- és bemutató épület, amely a turisztikai programok kiindulási helye, konferenciák megvalósítási helyszíne lesz. Az erdei iskola ugyan alkalmas 30 fő táboroztatására, de turisták vagy nagyobb csoportok fogadására, szakmai programok, tanácskozások megtartására már nem” – ismertette Ugró Sándor.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 90 millió Ft támogatásból épülő Naprózsa Ház ezt a hiányt igyekszik majd betölteni.

Láthatatlan tanösvény és mikroszkópikus világ a Naprózsa Házban

A közvetlenül a Naprózsa Erdei Iskola mellett épülő új fogadó- és bemutató épület a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi térsége védett természeti területeinek és attrakcióinak látogatóit szolgálja ki a jövőben.

Gyerekek és felnőttek számára is sokoldalú információkat nyújt majd a Naprózsa Ház a környező Natura 2000 területekről, azok változatos világáról. A fülöpházi homokbuckák a Natura 2000 hálózat kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területe, mely kiemelt jelentőségű élőhelytípust, az un. Pannon homoki gyepek, a Pannon homoki borókás-nyárasok és a Pannon szikes sztyeppék és mocsarak még fellelhető gyöngyszemeit őrzi.

„Rendkívül érdekesnek ígérkezik a Naprózsa Ház „Láthatatlan tanösvénye”, ahol egy sötét szobában csak hallásra, tapintásra és szaglásra támaszkodva fedezhetjük fel a környezetet, melyet a valóságban is megtapasztalhat a területre kilátogató vendég. Ezen kívül nagyítók és mikroszkópok segítségével bepillantást nyerhetünk abba a világba is, amely szabad szemmel nem vagy alig látható” – sorolta a tervezett újdonságokat Ugró Sándor.

A múlt századi tanyasi világ hétköznapjait bemutató kiállításhoz kapcsolódva a gyakorlatban is ki lehet majd próbálni különböző kézműves tevékenységeket. A látogatók szalmából, csuhéból és vesszőből különböző tárgyakat készíthetnek. Nemezelhetnek, kukoricát morzsolhatnak, népi játékokkal játszhatnak.

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Kép forrása: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A Naprózsa Ház földszintes, látható tetőteres, galériázott épületének nettó alapterülete 222,68 m² lesz.

Az igazgató azt is elmondta, hogy nagy szükség volt már egy olyan információs pontra és gyülekező helyre, ahol a nemzeti park látogatói számára biztosított a kiadványokhoz való hozzáférés, a mosdóhasználat, időszakos rendezvények esetén a tálalókonyha pedig büféüzemeltetést is lehetővé tesz. Biztosítható a terepi megfigyelésekhez szükséges eszközök kölcsönzése is. A szomszédos erdei iskola szálláshelye és az új létesítmény tálalókonyhája lehetőséget biztosít több napos konferenciák, szakmai találkozók szervezésére is.

A tervek szerint 2018 tavasztól várja a nemzeti park az érdeklődőket és csoportokat a Naprózsa Házban.

„A Naprózsa Ház a homokon” című KEHOP 4.1.0 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: