Ismét a pilismaróti erdész segítségével mentettek turistát a Vadálló-köveknél

Igazi kirándulóidő volt vasárnap, így sokan mozdultak ki a természetbe – főként a Budai-hegyekbe, és a Pilis-Visegrádi-hegységbe. Ezt a hétvégét azonban egy baleset árnyékolta be, ismét a Vadálló-kövekhez riasztották a Magyar Barlangi Mentőszolgálat embereit vasárnap délután, 14 órakor.

vadallokovek_mentes_1

Az elmúlt hónapokban ez már a harmadik ilyen eset volt,  augusztusban 8-án és néhány héttel később is egy-egy erdőjáró került bajba a gyönyörű kirándulóhelyen.

“Szinte harminc méter különbség sem volt a két baleset helyszíne között. A sérült most is a gerincet szegélyező nagyon meredek oldalba zuhant le. Megérkezett a katonai kutató-mentő helikopter, és megpróbált a helyszín fölé berepülni annyira, hogy csörlőn fel lehessen húzni a sérültet a helikopterbe. Ez az erős szél, valamint a terepviszonyok miatt többszöri próbálkozásra sem sikerült. Innen világossá vált, hogy a sérültet a korábbi mentéshez hasonlóan csak földi úton lehet a völgybe szállítani” – olvasható a Magyar Barlangi Mentőszolgálat beszámolójában.

Balesetet szenvedett turistát ment a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a Pest Megyei Kutató-mentő szolgálat tagjai a Pilisben a Vadálló köveknél.

A sérültet végül 16 óra után érték el. “A meredek oldalban egymás után két húzórendszerrel húztuk fel a hordágyat, majd mintegy 30 méter oldalazó szállítás történt kíséréssel és adogatással a gerinc tetejéig – természetesen kötélbiztosítás alkalmazása mellett. Közben teljesen besötétedett” – áll a tudósításban.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat hivatalos honlapján hozzátették: “Nagyon jól tudtunk együtt dolgozni: barlangi mentőink, az esztergomi hivatásos tűzoltók, a légimentők, az Országos Mentőszolgálat a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat, és a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat valamint a pilismaróti erdész. Összesen 49 fő volt a helyszínen. Minden kézre, összefogásra szükség is volt a mentésen.”

Balesetet szenvedett turistát ment a Magyar Barlangi Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a Pest Megyei Kutató-mentő szolgálat tagjai a Pilisben a Vadálló köveknél.

A sérült a mentés során végig eszméletlen állapotban volt, a mentősök kórházba szállították.

Kapcsolódó cikkek:
Csúcsra fel a Vadálló-köveken keresztül – Megnéztük az új kilátót a Prédikálószéken (+KÉPEK)
Erdész mentett kirándulót a Vadálló-köveknél
Újabb baleset a Vadálló-köveknél – ezúttal éjszaka kellett túrázót menteni (+KÉPEK)

Fotók: Kovács Márton és ifj. Adamkó Péter, Magyar Barlangi Mentőszolgálat

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: