Befejeződött a Kaán Károly-kilátó felújítása, négy hónap alatt 5000 látogató a Boldog Özséb-kilátóban

kaan_karoly_kilato_ujA Nagy-Hárs-hegyen található, 1980-as években átadott Kaán Károly-kilátó rekonstrukciós és szerkezet-megerősítő folyamaton esett át. A felújítási munkálatok befejeződtek, a kilátó mostantól ismét látogatható.

A tetőt fedő régi deszkákat a szakemberek eltávolították, helyükre egy új, komolyabb vízszigetelő réteggel ellátott zsindelytető került. A kilátót alkotó többi faszerkezeti egységeket (korlátokat, lépcsőket, padlózatokat) pedig felcsiszolták, majd ezt követően újrafestették. A felújítás 2,5 millió forintos magánadományból valósult meg. Az ősz folyamán a Pilisi Parkerdő Zrt. új pihenőhelyet is létesít a Nagy-Hárs-hegyen.

kaan_karoly_kilato_uj

Négy hónap alatt 5000 látogató a Boldog Özséb-kilátóban

A látogatószámláló szerint az elmúlt négy hónapban csak a pilis-tetői Boldog Özséb kilátóból 5000-en gyönyörködtek a panorámában – közölte honlapján a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Boldog Özséb-kilátót 2014 októberének végén adták át a nagyközönségnek. A Pilis-tetőn lévő létesítmény szó szerint a Pilis szívében található, közvetlen közelében nincsen például parkoló vagy buszmegálló. A hegymenetet azonban nagyon sokan tették meg azóta és az utóbbi időben is, miként azt a kilátóban elhelyezett látogatószámláló adatai is bizonyítják: csak az elmúlt négy hónapban 5000-en döntöttek úgy, hogy a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjáról szeretnének széttekinteni.

A Boldog Özséb-kilátó megközelítése több irányból, de a fentieknek megfelelően csak gyalogosan, a kijelölt turistautakon lehetséges. Személyautóval, vagy tömegközlekedéssel érkezve a kilátót a legkönnyebben a Két-bükkfa-nyeregtől a zöld, a zöld kereszt, vagy a zöld háromszög turistaútvonalakon; míg Pilisszentkereszt vagy Pilisszántó felől a piros, a zöld, vagy a zöld kereszt turistaútvonalakon lehet megközelíteni. Mindhárom kiindulási ponton van személyautós parkolási lehetőség, és távolsági autóbusz megálló is.

boldog_ozseb_kilato

A Boldog Özséb-kilátó közelében – a lélegzetelállító panorámán kívül – számos kolostorromot (pilisszentléleki pálos, Kesztölc-klastrompusztai pálos, pilisszentkereszti ciszterci kolostor), és barlangot (pl. Ariadne-barlangrendszer, Ősi-barlang, Indikációs-barlang, Szent Özséb-barlang) fedezhetnek fel a látogatók. Továbbá a Zsivány-sziklák, a Pilisszentkereszti Szurdok, valamint a Som-hegyi Turistaház és a Fekete-hegyi Berda József Kulcsosház sincsenek messze onnan.

(parkerdo.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: