Töltsük az élményekben gazdag magyar erdőkben a pünkösdi hétvégét is!

img5624Ahogy azt már megszokhattuk, rengeteg szabadtéri programmal várják a látogatókat, kirándulókat, családokat az élményekben gazdag magyar erdők a pünkösdi hétvégén is. Zakatolnak az erdei kisvasutak, dalolnak a fülemülék, várnak a csillagok!

Változatos programok az erdei kisvasutakon

Szombaton egész napos családi programmal várja a látogatókat Sasréten a Mecsekerdő Zrt. Az idén 115 éves Zselici Csühögő 9-től egészen 18 óráig szállítja majd az utasokat Sasrét és Almamellék között, de lesz solymászbemutató, bábszínház, kézműves játszóház, íjászat és tombolasorsolás is.

Pünkösdi vidám, zenés, táncos vonatozásra hív minden érdeklődőt május 15-én a Pálházi Állami Erdei Vasút. Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett kisvasút utasait a Mustang Country Linedance Klub műsora szórakoztatja majd. A különvonat 17:30-kor indul Pálházáról, és várhatóan 20 órakor érkezik vissza.

A hétvége során folytatódik a vadkutató vonatozás is az Északerdő Zrt.-nél is. A két korábbi, nagy sikerű erdei kisvasutas program után szombaton Lutra Expressz közlekedik Garadnára, ahol az érdeklődők többek között megismerhetik a népszerű Lillafüredi Pisztrángtelepet, Fekete István Lutrájának egykori otthonát. A nap folyamán többek között vérebes és agarász bemutatóval, vadászkürtös zenével, érdekes vadászetikai előadásokkal, teríték-készítéssel várják a vendégeket. Május 15-én az “Őzbak cserkelés a Hegyközben” rendezvény részeként különvonat közlekedik Pálházáról Rostallóra. A nap folyamán szakvezetéssel megtekinthető az Erdészeti Gyűjtemény, majd vadászati témájú programok, vadgasztronómiai bemutató és vadhúsból készített ebéd várja a résztvevőket.

zselici_csuhogo_2

Akit érdekel a vadászati kultúra, az a Baranya megyei Garé településre is ellátogathat, hiszen a megyei vadásznapot május 14-én éppen ott tartják. Kapolcson állat- és gépbemutatóra, valamint a XI. Bakony-Balatoni Pásztortalálkozóra hívnak a szervezők – szintén a szombati napon.

Madarakkal, fákkal

Pénteken este, 19 órától a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által meghirdetett Fülemülék éjszakája rendezvénysorozat egyik állomásaként a Kecskeméti Arborétum területén is szakvezetés kíséretében hallgatjuk az éjszakák dalnokát. De lesz Fülemülék éjszakája szombaton a Bács-Kiskun megyei Garán, Fejér megyében Pázmándon, Pest megyében Tápiószecsőn, május 15-én pedig Kiskőrösön, és Tatán. Helyszínek, időpontok >>>

Idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a jósvafői hucul ménes. Ehhez kapcsolódik idén az Aggteleki Nemzeti Park közönségnapja is, amely szintén a pünkösdi hétvégén várja a családokat. Szombaton 10 órától lesz játszóház, lovaglás, lovaskocsizás, de barlangtúrán is részt vehetünk, sőt, helyi termékeket is vásárolhatunk a Baradla-barlang bejárata közelében.

fulemule

Május 10-én ünnepeltük a Madarak és Fák Napját, amelyhez kapcsolódva számos programot szerveznek a pünkösdi hétvégén is. A Budakeszi Vadasparkban látványetetésekkel és madárgyűrűzéssel várják a látogatókat, de szombaton a Soproni Parkerdőben szakvezetővel ismerhetjük a környék nevezetes fáit. Szintén erdei túrát szerveznek a Madarak és Fák Napjához kapcsolódva a Zselici Csillagparkban. A Ropolyi-tó környékét bejárva az érdeklődők megismerkedhetnek a környéken található jellegzetes madarakkal és fákkal. A vasárnapi túra hossza 4-6 km, előzetes bejelentkezés szükséges.

Sopron közelében orchidea túrát is szerveznek a hétvégén. A szárhalmi erdőben egy kényelmes kirándulás során megismerhetjük a terület gyönyörű növényeit, orchidea fajait.

Csillagok között

A Zselici Csillagpark szombaton is várja a családokat, ugyanis éjszaka távcsöves bemutatót tartanak a létesítményben. A csillagvizsgáló távcsöveivel a vendégek megtekinthetik a Hold felszínét, megismerkedhetnek a leglátványosabb csillaghalmazokkal, galaxisokkal. Az épület melletti teraszról a tavaszi égbolt csillagképeit is bemutatják a szakemberek. Hasonló programokkal vár mindenkit a Kecskeméti Planetárium is, amely a Csillagászat Napját ünnepli távcsöves bemutatóval – természetesen csak derült időben.

zselici_csillagpark_2

Kalandok Pünkösd hétfőn

Igazi kalandokban lesz része azoknak a családoknak, akik Pünkösd hétfőjén a Mecsextrém Parkba látogatnak el, az ünnepnap alkalmából ugyanis nem csak hétvégén lesz nyitva a Mecsekerdő Zrt. által üzemeltetett kalandpark, ezúttal hétvégén is kipróbálhatjuk a játékokat. Aki viszont inkább Somogy zöld szívében töltené a hétfőn, annak a Kaszói Állami Erdei Vasút pünkösdi programját ajánljuk figyelmébe. A szerelvény 16-án 10 és 14 órakor indul Kaszóról.

Pünkösdi kikapcsolódásra hívják a családokat a Balassagyarmathoz tartozó Nyírjesbe, ahol hétfőn 10 és 18 óra között lehetőség lesz többek között csónakázni, íjászni, lovas kocsikázni az erdőben.

Figyeljük az előrejelzéseket és a kullancsokat

Programokban tehát nem lesz hiány a hosszú hétvégén, az időjárás azonban várhatóan nem lesz a legjobb. Az előrejelzések szerint borongós időre kell számítani, sok helyen záporra, zivatarra is. Viszonylag erős szél lesz egész hétvégén, így a megfelelő ruházatra nem árt odafigyelni. A várható időjárásról azonban tájékozódjunk még közvetlenül a rendezvények előtt is!

mecsextremtabor074

Szintén odafigyelést igényelnek a kullancsok, ugyanis a kellemetlen túratársak március végétől június elejéig, tehát ezekben a hetekben a legaktívabbak. Ez azonban senkit ne ijesszen el az erdei programoktól, ugyanis védekezhetünk ellenük. Érdemes például kullancsriasztó szereket használni, és kirándulás után átvizsgálni magunkat. Ha kullancsot találunk magunkban, akkor vékony hegyű csipeszt használjunk az eltávolítására, amivel úgy fogjuk meg az állatot, hogy az utótestet ne nyomjuk össze. A bőrből határozott mozdulattal húzzuk ki a kullancsot.

(Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: