Lovas zarándoklat Erdélybe – hogyan vegyünk részt rajta felelősen?

csiksomlyo_lovas_zarandokIsmét itt a pünkösdi időszak, amikor sokakban felötlik a csíksomlyói lovas zarándoklat ötlete, nagyban zajlanak már a szervezési munkálatok. Mielőtt nekivágnánk érdemes utánajárni, hogy az Európai Unió jogszabályai lehetővé teszik-e a barangolást más tagállamok kies területein, illetve nem kell-e esetleg túl nagy árat fizetnünk egy jónak tűnő programért.

A lovak más tagországba való mozgatására irányadó feltételeket Európai Uniós irányelv tartalmazza. E jogszabály kimondja, hogy a tagállamok csak akkor engedélyezik területükön a lófélék mozgását, illetve akkor küldenek másik tagállamba lóféléket, ha:
– azok állatorvosi vizsgálaton átestek
– hatósági állatorvos által kiállított állat-egészségügyi bizonyítvány kíséri
– a szállított lovak azonosító okmánnyal (lóútlevéllel) és egyedi jelöléssel rendelkeznek.

Azonosítatlan állattal tilos részt venni bármilyen rendezvényen. Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a lóútlevélnek a lóval kell lennie, azaz a lovasnak magánál kell tartania teljes túra ideje alatt.

Fontos tudni, hogy Románia járványügyi helyzete több szempontból is veszélyt jelenthet lovaink egészségére, mivel számos olyan betegség (fertőző kevésvérűség, takonykór stb.) jelen van, melyekkel való fertőződés végzetes kimenetelű a lovak számára.

A Bizottság 2010/346/EU határozata (2010. június 18.) a lovak fertőző kevésvérűségére vonatkozó romániai védőintézkedésekről rendelkezik Románia azon régióiról, ahonnan a lovak fertőző kevésvérűsége fertőzöttség miatt és ennek a betegségnek a más tagállamokba történő behurcolásának megelőzése érdekében tilos lófélét vagy azok szaporítóanyagait más tagállamba szállítani.

A lovak fertőző kevésvérűsége vírusos betegség, amelyről és a járványügyi helyzetről részletesen olvashatnak a Nébih honlapján az alábbi cikkben és a hozzá kapcsolódó írásokban: http://portal.nebih.gov.hu/-/amit-erdemes-tudni-a-lovak-fertozo-kevesverusegerol

A fertőző kevésvérűség ún. bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség. Románia egész területe fertőzöttnek minősül, emiatt lófélék nem szállíthatók Románia teljes területéről más tagállamba. Kivételt képeznek a Románián kívüli gazdaságból származó azon lófélék, amelyek főúton vagy autópályán haladnak át Románián.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben saját lóval veszünk részt pl. a csíksomlyói búcsún, az állatok visszaérkezése csak a következő feltételekkel lehetséges:
– a lószállítmányt fertőző kevésvérűségtől mentesként engedélyezett gazdaságban 90 napra elkülönítik
– szállítmány részét képező lófélék negatív eredménnyel estek át a 90 nap különbséggel, két alkalommal vett vérmintán elvégzett, a lovak fertőző kevésvérűségének kimutatására szolgáló teszten
– a lovakat közvetlenül a rendeltetési helyre szállítják
– a szállítmány részét képező lóféléket megfelelő állat-egészségügyi bizonyítvány kíséri.

Az engedélyezett, romániai létesítmények listája elérhető az alábbi útvonalon a Nébih honlapján:

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/aai/kozerdeku_aai/egyeb_informacio/Romaniai_FKV_engedelyes_letesitmeny.html

A visszahozott lovakkal kapcsolatos további követelmény, hogy az érkezéstől számított legalább 90 napig nem lehetséges a lovak újabb tagállamba történő mozgatása.

Mivel a korlátozást az Európai Unió rendelte el a lófélék fertőző kevésvérűsége bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség behurcolásának megelőzése érdekében, a korlátozás alól kivételt tenni nem lehet.

Fentiek alapján nem javasoljuk a lovak lábon történő szállítását, mozgatását Románia területére. Amennyiben elkerülhetetlen a szállítás, akkor minden esetben a fentebb leírt feltételek betartása (közúton történő áthaladás) mellett javasolt azt megvalósítani. A lovastúrához csatlakozó, ismeretlen állat-egészségügyi hátterű állatok kifejezett veszélyt jelentenek állataink egészségére. A fertőződések sokszor csak hosszabb idő után jelentkeznek, amikor már az állatok a saját tartási helyükön tovább is adhatták társaiknak a sokszor végzetes kórokozókat. Az sajnos nem óv meg a megbetegedéstől, ha a korábbi években tett kirándulások alkalmával lovunk nem fertőződött.

A Nébih arra kéri a lovas zarándokokat, hogy saját lovaik egészsége érdekében, a romániai szakaszt helyi lovakkal teljesítsék. A saját lovak csak a korábban részletezett feltételekkel léphetnek vissza Magyarországra, ahol minden esetben kötelező a 90 napos elkülönítés. Ismételten felhívjuk a lótartók figyelmét a háromévente, rendezvényeken, lovas közösségi programokon részt vevő lovak esetén évente kötelező vérvizsgálatok fontosságára. A megfontolt, körültekintő lótartás elsősorban a tulajdonosok érdeke, amit a hatóság minden rendelkezésére álló módon igyekszik segíteni, de a jó gazda gondosságát nem tudja pótolni.

A felelős lótartóknak lovaik egészségének megőrzése mellett a hazai lóállomány egészére is tekintettel kell lenniük, amikor egy több tagállamon, netalán, lóféléket érintő megbetegedésekre vonatkozóan ismeretlen státuszú harmadik országban történő kirándulás, lovastúra útvonalát tervezik. A felelős gondolkodással megelőzhető, hogy a korábbi évek szomorú eseményei ne ismétlődjenek meg és az élmények felejthetetlenek maradjanak.

(NÉBIH)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: