Színpompás természet: kirándulások az orchideák nyomában

14599-orchidea-turaAz orchideák napjainkban az egyik legközkedveltebb növények közé sorolhatók. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a magyarországi erdőkben, mezőkön több faja is fellelhető. Ilyen például az Anacamptis pyramidalis, azaz vitézvirág vagy éppen a Cephalanthera rubra, azaz piros madársisak.

A kosborfélék vagy orchideafélék (Orchidaceae) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe tartoznak, mintegy 500 nemzettséggel és csaknem 20 000 fajjal a növényvilág egyik leggazdagabb családjának számítanak. A többségében védett, illetve fokozottan védett növények hegyi réteken, erdőkben, cserjésekben és lejtőkön találhatóak meg.

Vitézkosbor (Forrás: shgemenc.blogspot.hu)

Vitézkosbor (Forrás: shgemenc.blogspot.hu)

A természet kedvelőinek április végétől egészen nyár elejéig több hazai helyszínen is lehetőségük nyílik szervezett túrák során felfedezni az épp virágzó kincseket. Az Erdeiprogramok.hu összegyűjtötte azokat a helyszíneket, ahol biztosan megcsodálhatják az érdeklődők természetes környezetükben ezeket a növényeket.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága május 7-én, szombaton túravezető segítségével kívánja bemutatni a Tokaji-hegy virágzó orchideáit és védett természeti értékeit.

Bíboros kosbor (Forrás: latogato.blogspot.hu)

Bíboros kosbor (Forrás: latogato.blogspot.hu)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén szintén szervezett túra keretén belül gyönyörködhetnek az érdeklődők a vidék orchideáiban. A kirándulás során látható lesz az épp virágba boruló bíboros kosbor, amelynek dús, hengeres virágzata akár 20 cm-es füzért is alkothat, amely a leghosszabbnak számít az egész Orchis nemzetségben. Emellett láthatóak lesznek a szintén ebben az időszakban virágzó nagyezerjófüvek is.

Május 14-én, szombaton a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervez kényelmes túrát, amely során a Szárhalmi erdő színpompás növényeit fedezhetik fel a természetbarátok.

Agárkosbor (tbuvar.hu)

Agárkosbor (Forrás: tbuvar.hu)

A Kiskunsági Nemzeti Park területén három program is várja a természetjárókat. A Miklapusztai barangolás során a környezetükből sokszor egy méterre is kiemelkedő szikpadkákon csodálhatják meg a résztvevők két hazai orchidea fajunkat, a pókbangót és az agárkosbort. Az Orchidea tanösvényen május 21-én, szombaton többek között a mocsári kosbort, a hússzínű ujjaskosbort, a vitézkosbort és a poloskaszagú kosbort csodálhatják meg a Kolon-tóhoz látogatókmíg május 29-én, vasárnap az orchideák mellett a nősziromfélék és az egyhajúvirágok színesítik majd az Ásotthalomtól induló kirándulást.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Jónásrészi tanösvény bejárására invitálja a természet kedvelőit, ugyanis ez a terület a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet orchideákban leggazdagabb része. A kosborok mellett egyéb ritka fajok is fellelhetőek a területen, mint a szürke veronika vagy a szibériai nőszirom.

Az eseményekről bővebben:
Orchidea túra a Tokaji-hegyen >>>
Orchidea túra fényképezővel Csákváron >>>
Orchidea túra Hartán >>>

Orchidea túra Fertőrákoson >>>
Orchidea túra a Kolon-tavon >>>
Színpompás virágok – Túra Ásotthalomnál >>>
Orchidea túra a Jónásrészi tanösvényen >>>

(Gribek Tímea – Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: