Fokozottan védett rovar a Kisalföldön

Keleti rablópille a Kisalföldön? Nem jellemző, de a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak váratlanul sikerült néhány egyedre bukkanniuk június közepén.

Fotó: FHNPI

Az igazgatóság közleménye szerint a pontomediterrán elterjedésű fokozottan védett keleti rablópille (Libelloides macaronius) hazánkban a Dunántúli-, és Északi-középhegységek délies száraz, és a félszáraz sziklai és pusztai gyepekből, valamint az Alpokalja száraz dombvonulatairól volt ismert. Több helyről valószínűleg kipusztult, illetve egyes élőhelyein jelentősen megritkult. Síkvidéki előfordulását csupán egy nemrégiben felfedezett Békés megyei területen észlelték.

Ezek ismeretében váratlan volt faj feltűnése a Mosoni-síkon, Hegyeshalom közelében.

Egy korábban szántóföldi hasznosítású, mindössze hat évvel korábban gyepesített kaszáló területén figyelt fel a területen gazdálkodó a fokozottan védett rovarra június közepén – áll a közleményben.

A több száz egyedből álló populációt három héten keresztül figyelték. A gazdálkodó terület kaszálását a faj természetvédelmi kezelésének ajánlásai szerint folytatta, ami szaporodási időszakában javasolt búvósávok kialakítását jelentette elsősorban.

Feltételezhető, hogy a megtalált kisalföldi populáció a területhez legközelebbi, légvonalban mintegy 30 kilométerre lévő Kis-Kárpátokhoz tartozó ismert lelőhely népességével áll kapcsolatban, illetve onnan származhat.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: