Erdő-mező állatait is megörökíti – Interjú Ercsei Viktor fafaragóval

Ercsei Viktor tíz évvel ezelőtt kóstolt bele a fa megmunkálásának örömébe, és azóta is megrendelők tucatjai választják őt egy-egy ajándék elkészítéséhez. Alkotásain visszaköszön többek között a hazai erdő állat- és növényvilága, de a különböző mezőgazdasági és erdészeti gépek alakja is.

Erdő-Mező: Hogyan kerültél kapcsolatba a fafaragás mesterségével?

Ercsei Viktor: A fafaragással 2008-ban ismerkedtem meg, amikor Nyíregyházára, a Wesselényi Miklós Szakközépiskolába jártam, mint asztalos tanuló. Ez volt ugyanis a másodszakmám. A fafaragás alapjait Gyovai Ernő fafaragó mestertől tanultam meg, hozzá jártunk a bátyámmal szakkörre.

Erdő-Mező: Emlékszel még rá, hogy mi volt az első faragásod?

Ercsei Viktor: A legelső egy Valentin napra kért szív volt, rajta egy rózsával.

Erdő-Mező: Mikor jöttél rá, hogy számodra ez már nem csak hobbi?

Ercsei Viktor: Ahogyan telt az idő, az ismerőseim, barátaim elkezdték ajánlani a munkáimat másoknak, ekkor kaptam az első, kisebb megbízásaimat. Azóta is rengeteg támogatás és inspiráció érkezik tőlük, legfőképp a bátyámtól és édesanyámtól. Mára a fafaragás számomra nemcsak munka, hanem életstílus is, ami nélkül nem tudom elképzelni a jövőmet. Azonban a szórakozás mellett ez egy komoly, felelősségteljes munka is, mivel a határidős megbízásokat teljesíteni kell a maximálisan elvárt színvonalon.

Erdő-Mező: Milyen fákból készülnek a munkáid?

Ercsei Viktor: A munkáimat a legkülönfélébb fafajokból készítem, azonban a leggyakoribb alapanyag a hárs, az éger, a dió, a bükk és a tölgyfa.

Erdő-Mező: Van olyan motívum, ami visszatér az alkotásaidban?

Ercsei Viktor: Leginkább a tölgyfaágat, a virágmotívumokat és a barokk elemeket szeretem, de ma már leginkább a megrendelők egyedi elképzeléseit valósítom meg.

Erdő-Mező: Milyen erdész-vadász témájú faragásokat készítettél az évek során? Esetleg van személyes kapcsolatod is a vadászattal?

Ercsei Viktor: Eddig jó néhány erdészettel kapcsolatos fafaragást készítettem. Vannak közöttük erdészcsillag motívummal ellátott, tölgyfalevéllel keretezett és erdészeti gépek domborműveivel díszített faliórák. Ezek mellett házszámtáblákat, postaládákat és nagyméretű előszobai fogasokat is készítettem már, szintén tölgylevél díszítéssel. Személyes kapcsolatom nincs a vadászattal, viszont sok a vadász ismerősöm, akiknek már faragtam egyedi, vadászati témájú tárgyakat.

Erdő-Mező: Melyik alkotásodat volt eddig a legnagyobb kihívás elkészíteni?

Ercsei Viktor: A legnagyobb kihívás egyben az első komoly megkeresésem is volt, melyet Ignácz Andrásnak, görögkatolikus parókusnak köszönhetek. Egy kettőskeresztet faragtam ki, amely ma is a csengeri parókia előtt áll. Az emlékmű Jézust ábrázolja a kereszten egyházi motívumokkal, szimbólumokkal díszítve. Úgy érzem, elég szépen sikerült, erre vagyok a legbüszkébb.

Erdő-Mező: Más köztéri munkád is van?

Ercsei Viktor: Igen, a csengeri Hősök emlékművön látható egy esküre tett kéz, ami szintén komolyabb munka volt.

Erdő-Mező: A kettőskereszt faragása hatalmas munka volt. Van más alkotásod is, ami a szívedhez nőtt?

Ercsei Viktor: Egyedi kérésre rendeltek tőlem egy IFA L60-as modellt, ami rönkszállító kivitelben készült. Az ünnepelt ilyen teherautóval dolgozik, ezért lepte meg a családja születésnapja alkalmából az élethű másával.

Ennek az alkotásnak minden alkatrésze működőképes: a kerék kormányzása, a daru működése és a plató billenése is. A megvalósítás közben volt pár álmatlan éjszakám, de nagyon szerettem rajta dolgozni. Ez volt eddig az egyik legkedvesebb megbízásom.

Erdő-Mező: A rönkszállító mellett más gépek is megelevenedtek már a kezed alatt…

Ercsei Viktor: Valóban. Mezőgazdasági gépek közül sok hazai gyártásút megfaragtam már: többek között RÁBA-Steiger és Dutra D4K vontatót, illetve Csepel D344 teherautót. Emellett MTZ és Lamborghini traktorral díszített órákat is készítettem már. Az LKT-s órának is kimondottan örültem, mivel erdészeti vonatkozású, akárcsak a HSM típusú gép.

Az élethű másolat és a dombornyomatos órák mellett kulcstartókat is faragok, szintén a magyar járműtípusok szerelmeseinek (Rába, Dutra, Csepel).

Erdő-Mező: A beszélgetésünk elején említetted, hogy nagy hatással volt rád pályád kezdetén Gyovai Ernő, fafaragó. Foglalkoztatott már az a gondolat, hogy egyszer Te is megismertesd, megszerettesd valakivel a fafaragást?

Ercsei Viktor: Valóban nagy hatással volt rám a mester. Amikor először léptem be a műhelyébe, rögtön megtetszettek a szép, népi motívumokkal díszített tárgyak, szobrok. Hozzá hasonlóan én is szeretném idővel továbbadni a megszerzett tudást, igaz kevés fiatalt vonz ez az irány, tevékenység, de vannak azért, akiket el lehet varázsolni vele.

Szeretnéd, ha otthonodat egyedi faragott tárgyak díszítenék? Keresd bizalommal Ercsei Viktort!

Cím: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 4765, Csenger, Béke u. 38.
Telefon: 06 20 623 4325
E-mail: eviktor22@citromail.hu
Honlaphttps://exkluzivfafaragas.ewk.hu/
Facebook: Faragott dísz és használati tárgyak

 

(Gribek Tímea – Erdeiprogramok.hu, Erdő-Mező Online) 

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: