Pompáznak a hóvirágok a bükki erdőkben is

 A természetjárók az Északerdő Zrt. által kezelt bükki erdőkben is találkozhatnak a a tavasz első hírnökeivel, a hóvirágokkal, amelyek fehérbe és zöldbe borítják az erdők és mezők talaját.

(Fotó: Fehér János)

(Fotó: Fehér János)

A tavasz ugyan hivatalosan csak március 21-én köszönt be, de az első hírnökei már pompáznak erdeinkben és mezeinken. Bár a téli hónapok hosszú éjszakái után a nappalok kezdenek egyre több időt elfoglalni, ilyenkor még nincs elegendő fény az optimális fotoszintézishez, amellyel a növények már új hajtásaikat fejleszthetik. A tél végi és kora tavaszi erdő virágai éppen ezért még tavaly felkészültek erre. A szükséges tápanyagokat és egyéb szükséges ásványokat föld alatt telelő hagymáikban gyűjtik össze, hogy a hó olvadása után elsőként jelezzék számunkra: a tavasz idén sem marad el!

Elsőként a 2017. év vadvirágának választott hóvirág bújik ki a még fagyos talajból, és pompázik, fehérbe és zöldbe borítva az erdők és mezők talaját. Az Északerdő Zrt. által kezelt bükki erdőkben helyenként már találkozhatnak a természetjárók az első példányokkal.

(Fotó: Fehér János)

(Fotó: Fehér János)

Azonban csak a szemünkkel és orrunkkal „vegyük” magunkhoz ezeket a télbúcsúztató növényeket, hiszen gyűjtésükkel könnyen veszélybe sodornánk a kora tavaszi erdő virágba borult talaját. Vigyázzunk rájuk, hogy a jövőben is ők köszönthessék a tavaszt!

(Északerdő Zrt.)

Kapcsolódó cikkek:
Hóvirág Ünnep az Alcsúti Arborétumban – Képgaléria
Pompázik a kikeleti hóvirág a Duna-menti ligeterdőkben

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: