A Pilis felfedezése – Bemutatkozik a Piliscsabai Természetjáró Egyesület

A Piliscsabai Természetjáró Egyesület már több mint egy évtizede szervez gyalogtúrákat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akik szeretnék felfedezni a Pilist, és közben egy remek csapat tagjává válnának, azoknak ajánljuk a túraegyesületet. Az Erdeiprogramok.hu a piliscsabai természetjárók elnökével, Bohner Zoltánnal beszélgetett a szervezett kirándulásokról, a túraútvonal-jelzések felújításáról és az együtt töltött idő legszebb élményeiről.

pite_04

Erdeiprogramok.hu: Mikor és milyen céllal jött létre a Piliscsabai Természetjáró Kör?

Bohner Zoltán: A Piliscsabai Természetjáró Kör 2004. március 15-én alakult. Alapvető célkitűzésünk a kezdetek óta nem változott: elsősorban gyalogtúrákat szervezünk és vezetünk hazánk tájainak megismerésére, egészségünk megőrzésére és szabadidőnk hasznos eltöltésére. Részt veszünk különböző túramozgalmakban és teljesítménytúrákon. Az első év az ismerkedéssel telt, de 2005-től már “szabályos”, túrajelentésekkel adminisztrált túrákat tettünk. Jó hangulatú, családi kirándulások zajlottak a környéken. Később a teljesítménytúrákon való részvételre került a hangsúly, és elkezdődött az MTSz-pontok gyűjtése is, a különféle természetjáró fokozatok elérése érdekében. Évről évre nőtt a megtett kilométerek, leküzdött szintek és így a túrákért kapható pontok száma is.

Erdeiprogramok.hu: Mikor váltatok egyesületté?

Bohner Zoltán: 2009. végén merült fel a gondolat, hogy önálló jogi személyiséggel rendelkező, igazi egyesületet hozzunk létre. December 27-én meg is tartottuk alakuló közgyűlésünket. A Pest Megyei Bíróság 2010 májusában jegyezte be egyesületünket, azóta “hivatalosan” működünk. Újdonság, hogy most már fogadni tudjuk a jövedelemadó 1%-ának felajánlásait is. Ehhez az adószámunk: 18030435-1-13

pite_03

Erdeiprogramok.hu: Évente hány túrát szerveztek? Ezek a kirándulások mind a Pilisben zajlanak, vagy hazánk egyéb pontjait is meg szoktátok hódítani?

Bohner Zoltán: 2014-ig egy, 2015-ben és 2016-ban már két teljesítménytúrát rendeztünk, amelyekre nagyjából 400 résztvevő érkezett az ország minden pontjáról. 2016-ban már hatodik alkalommal rendeztük meg a Sulikupa túrasorozatot, ami általános iskolás gyerekeknek szól. A fiatalok szüleikkel együtt vesznek részt a túrákon, így nem ritka a 100 fős csapat sem. Februártól decemberig kilenc túrát vezetünk. Akik három ilyenen részt vesznek, egy kitűzőt kapnak elismerésül. Akik legalább hat túrán tartanak velünk, azoknak névre szóló serleget adunk teljesítményükért. Ez óriási motiváló erővel bír. Természetesen a túrasorozat folytatódik 2017-ben is. Ezeken kívül szervezünk egyesületi kirándulásokat az ország számos pontjára, sőt, már az Alacsony Tátrában is voltunk egy buszos kiránduláson. Egyénileg pedig részt veszünk teljesítménytúrákon, túramozgalmakban.

Erdeiprogramok.hu: Az általatok szervezett túrákon csak egyesületi tagok vehetnek részt, vagy bárki becsatlakozhat, aki kedvet kap hozzá?

Bohner Zoltán: Minden túrázni szerető, természetbe vágyó embert várunk körünkbe, meghirdetett túráinkon pedig azokat is szívesen látjuk, akik nem tagjai szervezetünknek, de egyetértenek alapelveinkkel, vagy csak túráznának egy jót.

pite_05

Erdeiprogramok.hu: A kirándulások szervezése mellett milyen egyéb feladatokat láttok el?

Bohner Zoltán: Tagjaink között a Magyar Természetjáró Szövetségnél regisztrált jelzésfestők is vannak. A Szövetséggel együttműködve vezetésükkel lakóhelyünk környékén a túraútvonalak jelzéseit újítjuk fel, tartjuk karban, és az általunk érdekesnek tartott helyeken új turistautakat alakítunk ki. A Pilisben mintegy 50 km turistautat „fogadtunk örökbe”, ezek karbantartása elég sok elfoglaltsággal jár. A jelzésfestésbe bevonjuk a nagyobb (6-8. osztályos) iskolásokat is. Ezzel a természetjáráson kívül az önkéntes munkára is ösztönözzük őket, és természetesen különleges élményben is részesülnek. 2015-ben és 2016-ban 10-10 km turistautat újítottunk fel.

Tervezés alatt van egy erdei tornapálya is a Pilisben. Ennek a fedezetét támogatóink jóvoltából már előteremtettük. Az engedélyeztetéssel van egy kis probléma, de remélhetőleg hamarosan nekiláthatunk a munkáknak. Egy madárbarát tanösvény létrehozásán is fáradozunk. Ennek létesítményei már meg vannak, hamarosan elkezdődik az odúk és táblák telepítése is. Itt is csak az engedélyre várunk.

pite_01

Erdeiprogramok.hu: Jelvényszerző túramozgalmat is indítottatok. Erről mit lehet tudni?

Bohner Zoltán: 2014 őszén két túramozgalmat indítottunk el. 2015 tavaszán egy harmadikkal is bővült a palettánk. 2016 májusában már a negyedik, a teljes Pilist és Visegrádi-hegységet lefedő jelvényszerző túramozgalom is útnak indult. Ezekre az ország minden részéből érkeztek már kirándulók. Csak a legújabb, „Pilisi vándorlás” túramozgalmat fél év alatt 500-an kezdték el.

Erdeiprogramok.hu: Mi a feltétele annak, hogy valaki csatlakozhasson hozzátok? Csak piliscsabaiak jelentkezhetnek, vagy a térség egyéb településeiről is várjátok az érdeklődőket?

Bohner Zoltán: A tagságnak különösebb feltétele nincsen. Viszont, aki messzebbről csatlakozni szeretne hozzánk, annak vállalnia kell, hogy ideutazik, mivel főleg a Pilisben tevékenykedünk.

Erdeiprogramok.hu: Jelenleg hány tagot számláltok?

Bohner Zoltán: Egyesületünknek jelenleg nagyjából 50 tagja van. Ők főleg a környező településeken laknak, de vannak aktív tagjaink Budapestről, sőt, még Gödöllőről is.

pite_02

Erdeiprogramok.hu: Mik voltak az egyesület életében eddig a legmeghatározóbb pillanatok? Ha ki kellene emelni a legszebb élményeket, mik lennének azok?

Bohner Zoltán: A rengeteg túra közül nem tudnám kiválasztani a legszebbet, vagy a legjobbat, mert mindegyikben meg lehetett találni a szépséget, vagy az izgalmat. Ami személy szerint nekem nagy élmény, az a túramozgalmaink teljesítőinek a köszönő levelei, vagy a Sulikupa túrasorozat kilencedik éve tartó töretlen sikere. Amikor látom a gyerekek arcán az örömöt, ahogy átveszik a jól megérdemelt serlegeiket, az mindent megér.

Erdeiprogramok.hu: Mikor várhatóak a következő túrák?

Bohner Zoltán: 2017-ben május 13-án rendezzük meg a Piliscsabai Negyvenesek teljesítménytúránkat. Ez már a tizedik rendezés lesz, ezért egy különleges jubileumi távval is készülünk. Továbbá úgy döntöttünk, hogy ez lesz az utolsó ilyen túrának, jövőre kitalálunk egy újat.

Ezen kívül tart a Sulikupa 2017 túrasorozat. Eddig két kiránduláson vagyunk túl, és 26 gyerek nevezett be a névre szóló serlegért. A következő alkalom április elsején, szombaton lesz, ami egy buszos kirándulás a Mátrába.

Sulikupa 2017 programterve:

  • 1. túra: február 4. (szombat): Sas-szikla 5,2km 200m szintemelkedés
  • 2. túra: március 4. (szombat): Bajóti Öreg-kő 6km 220m szintemelkedés rajt/célhely: Péliföldszentkereszt 9:00 (a templom alatti parkoló a település szélén:
  • 3. túra: április 1. (szombat): Buszos kirándulás a Mátrába ?km ?m szintemelkedés rajthely: Mátraháza, célhely ?
  • 4. túra: április 29. (szombat): Nagy Szénás ?km ?m szintemelkedés rajt/célhely: Pilisszentiván
  • 5. túra: május 13. (szombat): Piliscsabai negyvenesek teljesítménytúra Piliscsabáról (Egyesületünk által rendezett teljesítménytúra. Választható távok: 10-20-40km és közkívánatra újra lesz Sziklakerülő túra is)
  • 6. túra: június 3. (szombat): Éjszakai túra a Budai hegységben ?km ?m szintemelkedés rajt/célhely: Hűvösvölgy
  • 7. túra: szeptember 2. (szombat):
  • 8. túra: szeptember 30. (szombat):
  • 9. túra: november 4. (szombat):
  • Ráadás túra: december ?. () este: A szokásos esti Mikulás túra Klotildliget vasútállomástól.
  • A díjkiosztó 2017-ben is a Mikulástúrán lesz, azonban ez már nem számít bele a pecsétgyűjtésbe, tehát tessék az egész évben aktívan túrázni! Ennek dátuma később kerül kihirdetésre.

A dátumok indokolt esetben még változhatnak, a helyszíneket pedig folyamatosan hirdetjük meg!

Erdeiprogramok.hu: Köszönjük az interjút!

Amennyiben felkeltette érdeklődéseteket a Piliscsabai Természetjáró Egyesület, további információt honlapjukon találtok, de a piliscsabaite@gmail.com e-mail címen is szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

(Gribek Tímea – Erdeiprogramok.hu, Varkapu.info, Fotók: Piliscsabai Természetjáró Egyesület)

Varkapu.info – Lépj be a Pilis híreinek világába! >>>

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: