Bükkaljai kőkultúra – Fotópályázat

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot hirdet “Bükkaljai kőkultúra” címmel. A pályázat aktualitását a 2016-ban elnyert Hungarikum cím adja, mely indoklása szerint a „Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra” egy sajátos tájkarakterre épülő egységes természeti-, tájgazdálkodási- és kultúrtörténeti rendszer, mely kiemelkedő példát mutat a Magyar Értéktár természeti környezet kategóriájára.

(Kép: Vozáry Róbert)

(Kép: Vozáry Róbert)

A pályázat tematikája

A Bükkalja kistájcsoport kialakulása, természetföldrajzi fejlődése és geológiai felépítése alapján is hazánk sajátos, unikális tájegységei közé tartozik. A bükkaljai kőkultúra magába foglalja a bükkaljai táj és az ott élő ember sajátos kapcsolatrendszerét, a kő, mint (építő)anyag jelentőségét a tájgazdálkodásban, a kőfaragó mesterséget, s azon belül a népi szakrális kőfaragó művészetet, a bükkaljai barlanglakásokat, kőbújókat, borospincéket. A bükkaljai kőkultúra – melynek a legarchaikusabb rétegét a kaptárkövek alkotják – tehát egy jól körülhatárolható hazai tájegységre jellemző, történelmi gyökerű, élő hagyományokkal rendelkező, összetett természetitájgazdálkodási-kulturális rendszer.

A szervezők olyan fotókat várnak, amelyek megmutatják ennek a tájnak az egyediségét, a kőkultúra meghatározó elemeit és megjelenési formáinak sokszínűségét.

A pályázat feltételei

Egy pályázó maximum 5 db képpel nevezhet, de egy helyszínről maximum 3 db képet fogadunk el. A digitális utómunka megengedett. A beküldött kép bármilyen digitális formátum lehet, melynek mérete min. 6 MegaPixel, azaz legalább 2100×2800 pixeles és felbontása min. 300 dpi. A pályázaton való nevezés díjmentes.

A pályázók csak saját készítésű képekkel nevezhetnek. Ha a pályázat során kiderül, hogy a nevezett képek nem kizárólag a pályázó saját munkái, a pályázó kizárásra kerül a Kaptárkő Egyesület jelenlegi és jövőbeli pályázataiból.

A pályázaton való részvétellel a pályázó hozzájárul, hogy beküldött fotóit a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiadványaiban és internetes felületein szabadon felhasználja (a készítő megjelölésével).

Beküldés: A fotókat a kaptarkoegyesulet@gmail.com e-mail címre várják. A kép beküldésével egyidejűleg a szervezők kérik, adja meg a következő adatokat: a kép(ek) készítőjének neve, a kép(ek) címe, a kép(ek) készítésének helyszíne.
Beküldési határidő: 2017. május 31. 20:00

Értékelés: A szakmai zsűri a kivitelezés minősége, az ötletesség, a jó témaválasztás és a kép felhasználhatóságának figyelembe vételével az első 3 helyezettet díjazza. A fotókiállításra kiválogatott képek készítői szintén jutalomban részesülnek.

Közönségszavazás: Ezzel párhuzamosan a közönségnek legjobban tetsző 3 kép is díjat kap, amelyekre a Facebookon lesz lehetőség szavazni. A közönségszavazásban kizárólag valós személyek vehetnek részt!

A pályázat díjazása: Bükkaljai települések önkormányzatai, szolgáltatói és a kiírók által felajánlott tárgyi és szolgáltatásbeli nyeremények.

Vándorkiállítás: A pályázaton részt vevő alkotásokból vándorkiállítást szerveznek, melynek megnyitójára és a fotósok díjazására a IV. Bükkaljai Mustrán kerül sor június 24-én Cserépfaluban, a Bükk Déli Kapu Látogatóközpontban.

A bükkaljai kőkultúráról további információt találhatnak a www.bukkalja.info.hu honlapon. Az értékek felkereséséhez a Cartographia Bükk turistatérképe és turistakalauza nyújt segítséget.

bukkalja_fotopalyazat_2017_plakát-2

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: