Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

Medve napok a Pécsi Állatkertben

2020-02-01 - 2020-02-02

Immár 4. alkalommal rendezik meg a medve napokat a Pécsi Állatkertben. A 2020-ban fennállásának 60. születésnapját ünneplő parkban az idei első nagyobb rendezvényen február 1.-én, szombaton és 2.-án, vasárnap vehetnek részt látogatóink!

A néphagyomány szerint február 2.-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a barna medve felébred téli álmából, és kitekint a barlangjából, hogy megnézze az árnyékát. Ha tiszta, derült az idő, és a mackó találkozik az árnyékával, megijed tőle, és visszamegy aludni-, tudja, hogy még sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús, zord időjárás miatt, megérzi, hogy a rossz idő nemsokára enyhülni fog, hamarosan vége a télnek. A barna medvék a szabad természetben nem alszanak valódi téli álmot, csupán a hibernációhoz hasonló állapotban pihennek, anyagcseréjük, szívverésük lelassul ilyenkor. A közhiedelemmel ellentétben a téli pihenőre nem a hideg miatt vonulnak el a medvék, hanem amiatt, mert nem találnak maguknak megfelelő táplálékot.

A február 2.-ai hiedelem valóságalapjáról eltérnek a vélemények, egy azonban biztos: az állatkerti mackók egyáltalán nem jó időjósok. Mivel az állatkertekben a medvék egész évben kellő mennyiségű táplálékhoz jutnak, nincs szükségük téli pihenőre. ennek ellenére egyes állatkerti medvék télen hosszabb nyugalmi időszakot tartanak, és csak tavasszal élénkülnek fel. Szerencsére a Pécsi Állatkert barna medvéje, Nikoláj (aki január 23.-án ünnepli 10. születésnapját) egyáltalán nem alszik “téli álmot”, így vele egész évben találkozhatnak az érdeklődők! Niki a téli időszakban sokkal vastagabb bundát és zsírréteget visel, mint nyáron. Derék mackónk az elmúlt évek során mindössze egyszer, a tavalyi évben tudta pontosan megjósolni az időjárás alakulását- kíváncsian várjuk, idén vajon sikerül-e javítani a teljesítményén?

Február első hétvégéjén kicsiket és nagyokat egyaránt várnak medvelesre!

Érdeklődő vendégek mindkét nap megtekinthetik a barna medvénk és még sok-sok más állat etetését, ahol lehetséges, ott a látogatók is részt vehetnek az etetésekben, illetve az “ebéd” felszolgálása előtt megtekinthetik az állatok kifutóit belülről! Azok a vendégek, akik próbára teszik tudásukat, állatkertes ajándékban részesülhetnek az információs pultnál.

Az Aulában saját maguknak készíthetnek plüss macit a Brummogda műhelyénél, saját maguk díszíthetik fel mézeskalácsukat, megismerkedhetnek az orfűi Medvehagyma Házzal és részt vehetnek természetismereti játékaikon, mézet kóstolhatnak és kézműveskedhetnek a Simon-Kern méhészet asztalánál, vagy akár kézzel készült, medvés ajándéktárgyakat is vásárolhatnak! Mindkét nap 14:30-tól az Oktatóteremben kerül megrendezésre a Hangoló Zenés Gyermekszínház Medveébresztő című műsora, szombaton pedig bemutatkozik a PTE Botanikus Kertje, a program résztvevői így megismerkedhetnek a növényvilág medvéivel!

 

Tetszik!
Facebook

Részletek

Kezdés:
2020-02-01
Vége:
2020-02-02
Esemény Category:
Esemény Tags:
, , ,

Szervező

Pécsi Állatkert
Telefon:
+36 20 / 266 - 1908
E-mail:
info@pecszoo.hu
Honlap:
pecszoo..hu

Helyszín

Pécsi Állatkert
Ángyán János u.
Pécs, Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 20 / 266 - 1908
Honlap:
pecszoo.hu