Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

Lápa teljesítménytúrák

2017-07-08

Időpont: 2017. július 8., szombat
Szervező: Fehérkőlápa Turistaház, Tipográfia TE

Rajt: Miskolc, Majális Park, 1-es busz végállomás, 8:00–10.30
Cél: Bükkszentkereszt, Fehérkőlápa Turistaház

Lápa 10

Útvonal: Majális park (1-es busz végállomása) – (Zöld sáv) – Hegyes-rét – (Kék kereszt, Oxigén sétaút 9-es, 8-as, 7-es, 5-ös érintőpont) – Fehérkőlápai turistaház – (Piros sáv/Zöld sáv, Piros kör) – Hajnalka-forrás – (Oxigén sétaút 12-es, 3-as, 4-es érintőpont) – Fehérkőlápai turistaház.
Táv: 10 km, Szint: 530 m. Szintidő: 3 óra.

Lápa 20

Útvonal: Majális park (1-es busz végállomása) – (Zöld sáv) – Hegyes-rét – (Kék kereszt, Oxigén sétaút 9-es, 8-as, 7-es, 5-ös érintőpont) – Fehérkőlápai turistaház – (Piros sáv/Zöld sáv, Kék kereszt, Kék kör) – Bükkszentlászló – (Sárga kereszt) – Bükkszentkereszt, Kilátó – (Piros sáv/Sárga sáv) – Ágnes-rét – (Piros sáv)  – Fehérkőlápai turistaház.
Táv: 18 km, Szint: 890 m. Szintidő: 6 óra.

A Miskolchoz tartozó – méltán ismert és népszerű – Lillafüred fölött, a Bükki Nemzeti Park területén, csodálatos környezetben található a Fehérkőlápa turistaház. Az épület 586 méter tengerszint feletti magasságban, egy hegytetőn, fenyves erdőben várja immár évtizedek óta a fáradt vándorokat, turistákat, hegymászókat, túrakerékpárosokat.

A Lápa teljesítménytúrák résztvevői Miskolc nyugati csücskéből, az 1-es busz végállomásától indulva, a magasban összeérő lombkorona alatti árnyas ösvényeken érik el a hegység platószerű fennsíkját, ahol csodálatos tájkép tárul eléjük. A túra természeti szépségei, a magashegy vadvirágainak látványa mellett két jellegzetes hegyvidéki kistelepülés is a látótérbe kerül. Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt évszázadokon át az üvegművességéről és faszénégetéséről volt híres, ez utóbbi hazánk egyik legtisztább levegőjű faluja is. A hosszabb táv résztvevői érintik a közelmúltban átadott ülőszékes felvonót is. A cél a turistaház udvarán van.

A szálláslehetőség és a vadspecialitásáról ismert konyha mellett gyógyhelyként is tekinthetünk a turistaházra. A épület vízrendszerét a közelben fakadó foglalt Szent István-forrás egészséges, gyomor- és bélpanaszokra gyógyhatású ivóvízzel táplálja.

A ház körül gyönyörű öreg faritkaságok találhatók, mint pl. a 80 éves oregoni hamis ciprus, a 150 éves óriás tuja, továbbá tiszafák, ezüstfenyők, egy nyírfaliget, s természetesen a hegység jellegzetes fája, a bükk.

A túra után lehetőség van kisétálni a Fehérkő sziklamászófal tetejére, ahonnan szintén egyedi panoráma tárul elénk. A túra után közel egy órás sétával (vagy pár perces libegőzéssel) érhetjük el Lillafüredet, annak minden nevezetességével.

Megközelítés: A túra rajtja átszállás nélkül a Miskolc Tiszai pu.-ról negyedóránként induló 1-es autóbusszal érhető el. A rajt megvárja a Budapestről 7.30-kor induló vonattal érkezőket.

TÉRKÉP>>>

Szolgáltatások a túrán: itiner, zsíros-, margarinos-, lekváros-, nutellás házikenyér (kemencében sütött); tea vagy erdei gyümölcsszörppel ízesített forrásvíz; meleg egytálétel (rendelhető)

Díjazás: emléklap, kitűző

A túra napján minden teljesítő az itinere felmutatásával egy kedvezményes jegyet vásárolhat a LÁEV-re.

Információ:
Tóth István

 

Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2017-07-08
Esemény Category:
Esemény Tags:
, ,

Szervező

Tipográfia Testedző Egyesület
Telefon:
(+36-30) 994-9579
E-mail:
tipografiatestedzo@gmail.com
Honlap:
tipografiatestedzo.hu

Helyszín

Miskolc, Majális-park
Majális-park
Miskolc, Magyarország
+ Google Térkép