Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

Geotúrák Várpalotán

2018-06-10

A délelőtti geotúra során Várpalota geológiai kincseit fedezzük fel. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúrájának második szakasza a várpalotai Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet. Ahogy szűkül a völgy, úgy válik egyre izgalmasabbá: a két oldalról fölénk hajló hatalmas sziklák ölelésében olyan érzésünk támad, mintha a természet katedrálisának természetes szoborparkjában sétálnánk. Itt lehet igazán átélni, hogyan lényegül át egymásba a lágy víz és a kemény kő. A bizarr küllemű sziklapárkányok, mesét idéző sziklatornyok, kisebb-nagyobb barlangüregek között járva lépten-nyomon rácsodálkozhatunk arra a minden fantáziát felülmúló formagazdagságra, amit e két elem szüntelen násza teremt. A völgy mélyén elénk futó medvehagyma szőnyeg előjelzi, hogy megérkeztünk a hely egyik specialitásához, melyből több is van a környéken, és amelynek különleges hangzású neve alkalmat ad arra, hogy felvillantsuk a Palotai-Bakony rendkívül izgalmas néprajzi örökségét.

Nem állhatjuk meg, hogy be ne bújjunk az ösvény mellett rejtőző Gazsi-lik-barlangba, melynek kapcsán a terület régészetének legizgalmasabb fejezeteiből válogatunk egy csokorra valót.

Felkaptatva a Pusztapalota megtépázott ormaihoz, a történelem viharait idézzük: honfoglaló törzseinknek, portyázó rablólovagoknak, török idők nagy harcosainak, a szabadságharc honvédjeinek világát.

A túra utolsó szakaszában megkapjuk méltó jutalmunkat a kitartó gyaloglásért: A Fajdas-hegy tetőszintjén az ország egyik legszebb ördögszántására lépünk.(Mese a helyszínen). A szakma által karr-mezőnek nevezett sziklafelszínt gyönyörű tavaszi virágmező ékesíti ezekben a napokban. A túravezető külön ajándéka az a kilátópont, ahonnan egyszerre borul lábunk elé a Várpalotai-medence és a Balaton minden időjárásban elbűvölő színű víztükre.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Előzetes jelentkezés: szükséges
módja: telefonon vagy e-mailen

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon 18:00 óráig

Időpont: 2018. június 10.
Helyszín: Várpalota

Ár:

  • Rövid túra: felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő;
  • hosszú túra: térítésmentes

Találkozó időpontja:

  • Rövid túra: 09:00 óra;
  • Hosszú túra:12:00 óra

Találkozó helye: Várpalota, autóbusz-állomás alatti áruház autóparkolójában

Távolság:

  • Rövid túra:2 km;
  • Hosszú túra: 11 km

Túra ideje:

  • Rövid túra: 2.5 óra;
  • hosszú túra: 6 óra
Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2018-06-10
Esemény Category:
Esemény Tags:
, ,

Szervező

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon:
+36 87 555 260
E-mail:
bfnp@bfnp.hu
Honlap:
https://www.bfnp.hu/