Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

Geotóp Nap 2017 – Az Óbányai-völgy földtani értékei

2017-10-14

Izgalmas természeti-, kultúrtörténeti és tájképi geokirándulásra invitáljuk a kedves érdeklődőket a Kelet-Mecsek eldugott kis szegletébe Óbányára, az Óbányai-völgybe. Rövid geotóp napi, egyesületi, nemzeti parkos bemutatkozás után elhelyezzük magunkat térben és időben földrajzi és földtani értelemben. Betekintést nyerhetünk a Kelet-Mecsek földtörténeti múltjába, majd kényelmes sétával elindulunk az egykori jura tengerfenék mélyén.

Az Öreg-patak által feltárt kőzetek közel 30 millió év földtörténetét mesélik el nekünk, 183 millió és 150 millió év között a kora-jura végétől a késő-jura közepéig. A túra során megismerkedünk egy pár alapfogalommal (formáció, alapszelvény stb.), a völgyben fellelhető kőzetek alapszelvényeivel, kőzetekkel, mikor, hol, hogyan keletkeztek, milyen körülmények közt, ősmaradvány tartalmukról. A völgyben jelenleg is képződő mésztufáról (travertinó) is ejtünk néhány mondatot. Meglátogatjuk az Óbányai-völgyben fellelhető egyedülálló földtudományi értékeket a Csepegő-sziklákat és a Ferde-vízesést. Megtudhatjuk majd, miért ferde a vízesés és miért találhatóak cseppkő szerű képződmények a Csepegő-szikláknál. A túra során érinteni fogunk néhány kultúrtörténeti emlékhelyet (üveghuta, malmok), és betekintést nyerhetünk röviden Óbánya történetébe, a völgy növénytani- és állattani értékeibe. Túránkat Kisújbányán zárjuk a faluháznál. 

A túra végeztével egyénileg történik a visszaérkezés Óbányára azon az úton amerről jöttünk (Dél-Dunántúli Kéktúra mentén). Aki egy kis kalandra és izgalomra vágyik, lehetőség van – szintén egyénileg eldönteni – arra, hogy Kisújbányáról egy másik útvonalon jussunk vissza Óbányára a túravezetővel. Helyszíni, ill. előzetes jelentkezők számának függvényében fogjuk megbeszélni a visszautat. A visszaút előtt Kisújbányán a Klumpás Tanya vendéglátóhelyen pihenünk, felfrissülünk, majd megkezdjük a visszautat. Visszaérkezés Óbányára az esti órákban, kb. 18 órára.

A geotúra nehézségi foka: könnyű, bárki számára teljesíthető, akár kisgyermekkel is. A túrán több megálló is lesz, ahol enni-inni, pihenni, felfrissülni is lehet. Csekély szintemelkedésre kell számítani, azonban kellő odafigyelést igényel a kiálló, esetenként csúszós kövek miatt. Az egyes megállóknál a túravezetők kisebb előadásokat tartanak az Óbányai-völgyben fellelhető természeti értékekről. 

Óvjuk, védjük az Óbányai-völgyben lévő természeti értékeket, hiszen egyedülálló képződményekről, növény- és állatvilágról van szó. Sajnos ez elmúlt években megnőtt a völgy és a falu turisztikai terhelése így a vele járó pozitív és negatív hatások egyaránt. A képződményekre ne másszunk fel, ne tapossuk le, növényeket ne szedjünk, ne hangoskodjunk, és ne szemeteljünk! A túra során keletkezett hulladékot, visszatérve a faluba a megfelelő helyen ki tudjuk dobni, akár szelektív hulladékgyűjtőkbe is. Ne hangoskodjunk, ne zavarjuk a faluban élők mindennapjait, ill. völgyben az állatvilágot. Kérjük, kutyákat ne hozzanak a faluba. Akik kocsival érkeznek a túrára a falu elején kialakított parkolóban tudnak parkolni. A falu központjában található vendéglátó helységben, ill. az IKSZT irodában van lehetőség felfrissülésre (kávé, üdítő, mosdó).

Hol, mikor, meddig, hogyan?
 
A részvétel ingyenes. 

Amit a túrára érdemes hozni: 
Megfelelő mennyiségű ivóvíz (min. 1,5 l), ennivaló (szendvics, csoki stb.) évszaknak megfelelő ruházat, esőkabát, erős túracipő (lehetőleg vízhatlan legyen, mert előfordulhat, hogy kisebb vízfolyáson kell átkelni), kisebb hátizsák, és az elmaradhatatlan jókedv és a geokíváncsiság.

Találkozási pont:
2017. október 14., Óbánya, IKSZT épülete előtt (Fő utca 70.)

A Geotóp Nap eseménysorozat szervezője:
Magyarhoni Földtani Társulat ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztálya
Társszervező: Magyar Földtani Védegylet Egyesület

A program szervezője:
Bihari Túrák Közhasznú Egyesület (BTE)
Magyar Földtani Védegylet Egyesület (MFV)
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI)

A túravezetők:

Havasi Ildikó, Erdős Dániel, Kocziha Attila.
 
 
Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2017-10-14
Esemény Category:
Esemény Tags:
, ,

Szervező

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon:
(72) 517 200
E-mail:
dunadrava@ddnp.kvvm.hu
Honlap:
www.ddnp.hu