Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

Föld Napja – VI. Tudományfesztivál

2016-04-21 - 2016-04-22

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendezi meg a VI. Tudományfesztivált, amely szorosan a Föld Napjához kapcsolódik. Hazánk 22 állami erdőgazdaságát a fővárosban az Egererdő Zrt. fogja képviselni. Az erdészek a magyarországi vadfajokkal, az erdők növényvilágával ismertetik a gyermekeket. A nemzeti parkok ökoturisztikai kínálatukat is bemutatják, de számos más érdekes programmal is készülnek a rendezvény szervezői. Lesz vadnyompárosítás, kalandpálya és gasztro-tanösvény is.

Ízelítő a programokból:

MAGYAR ÁLLAMI ERDÉSZETI RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOK
A kilátogatók megismerkedhetnek az erdész szakma szépségeivel és bepillanthatnak erdeink növény- és állatvilágának rejtelmeibe.
Öreg fák, meredek sziklák, pompás virágok, ismeretlen ösvények, mély csönd, halk neszek vagy zúgó szél. Doboló eső, hóvihar, vagy csendesen szitáló hóesés, puha hóban eltűnő erdei állatok árnyai.
Élmények, csodás, felejthetetlen pillanatok, órák a gyermekkorból, melyek a felnőttkorba is elkísérnek.
Hol van ez a csodálatos, pazarlóan jótékony hely, ősi otthon, mely örökkévalóságával mindenkit lenyűgöz? Itt van körülöttünk, ez a magyar erdő! Hogy lehet ebbe az ismeretlen, titokzatos világba bejutni? Gyere velünk, segítünk! Tudjuk, hogy a XXI. század emberének az ideje kevés, ezért talán jó szívvel veszi az erdésztársadalom segítségét. A gyermeki rácsodálkozást a szépre és varázslatosra, az ismeretszerzésre éhes ifjúság és a pihenni vágyó, munkában elfáradt felnőtt találkozását az erdővel szeretnénk mind gyakoribbá tenni.
Kitárjuk hát erdeink jelképes kapuit!
Ismerkedj meg a magyar állami erdészeti részvénytársaságokkal és hagyd, hogy magával ragadjon ez a mesevilág!

MAGYAR NEMZETI PARKOK
Fedezzük fel együtt hazánk természeti csodáit! Értékek és élmények nemzeti parkjainkban! Természeti kincseink közelebb vannak hozzánk és értékesebbek, mint azt valaha gondoltuk volna!
A Föld napja alkalmából nemzeti parkjaink színes és izgalmas programokkal várják a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Sátrunkban megismerkedhetnek a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai kínálatával, megtekinthetitek, hogy környezeti nevelőink milyen érdekes munkafüzeteket, segédeszközöket használnak az erdei iskola foglalkozásokhoz. Ha van kedvetek velünk játszani, különféle természetismereti és ügyességi játékokkal, például élőhely kirakóval, “Ki hol él?” élőhelyes fallal, kvízekkel, védett állatos és növényes memóriajátékokkal várunk benneteket. Akiket inkább a tudomány vonz, az is talál kedvére valót nálunk. A sztereomikroszkópos vizsgálatok során akár 100 szoros nagyításban is megnézhetitek az érdekes kőzet- és élőlénymintáinkat. Akit a földtudományi értékek vonzanak a geojátszóházban találhat magának kedvére való elfoglaltságot.
A kezeteket terméstapogatóval, növényismereti tudásotokat mag- és gyógynövény-felismeréssel tehetitek próbára. S akinek van kedve a hortobágyi viseletet, a subát, kalapot felpróbálni és a karikás ostort is kezébe fogni, arra is lesz lehetőség.

NÉBIH ERDÉSZETI IGAZGATÓSÁG
Memóriádat, gyakorlati és fizikai állóképességedet, kreativitásodat is próbára teheted a FIRELIFE erdőtűz-megelőzési kalandpályán.
Talán nem is gondolnák, de Magyarországon évente több mint 20.000 erdő- és vegetációtűz keletkezik. Ezek a tüzek a szárazabb években mintegy 500 millió négyzetméter területet érintenek! Szemben más kontinensekkel, Magyarországon a tüzek 99 százaléka emberi mulasztás, főleg gondatlanság miatt keletkezik.
A NÉBIH Erdészeti Igazgatóságán 2014. július elején indult el európai uniós támogatással a FIRELIFE projekt, más nevén az “Erdőtűz-megelőzési és képzési program Magyarországon”. Fő célkitűzése; a lakosság széles körű tájékoztatása és informálása, erdőtűz-megelőzési hasznos ismeretek átadása. Eredményes és hatásos kommunikációs kampányokkal ugyanis az erdőtüzek jelentős része megelőzhető, időben megfékezhető lenne!
A FIRELIFE-kalandpályán a legfiatalabb korosztály teheti próbára memóriáját, gyakorlati és fizikai állóképességét, valamint kreativitását, hogy a játékos feladatsor végén büszke erdőőrré avassák. A kalandpálya egyes állomásain, bármilyen korosztályú gyereknek lehetősége van rá, hogy játékos formában sajátítsa el, az erdőtüzekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A játékos oktatóprogram során az érdeklődők színezhetnek, kirakózhatnak vagy akár megismerkedhetnek a tűzoltás, tűzrakás fortélyaival is.

KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA
Solymászmesterség vadászat ragadozó madarakkal: A solymászat eszközeinek bemutatása, ismertetése, rövid ismeretterjesztő előadás keretében
Szőlő és a bor: A szőlőnek évezredes kultusza van mindenütt a világon, ahol termesztik. Csemege fajtáit frissen fogyasztjuk, más változataiból bor, mazsola készül. A tavasz a szőlőtelepítés fő időszaka, ezért kerül sor az oltványkészítés bemutatására, kipróbálására a helyszínen
Környezetgazdálkodás- Terep, vizsgálati módszerek a gyakorlatban: Vízvizsgálati módszerek bemutatása, kipróbálása vízvizsgáló koffer, vízvizsgáló készlet segítségével (ivóvíz, patak víz).

További részletek: http://tudomanyfesztival.hu/

tudomanyfesztival

Tetszik!
Facebook

Részletek

Kezdés:
2016-04-21
Vége:
2016-04-22
Esemény Categories:
, ,
Esemény Tags:
, , , ,

Helyszín

Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeum krt. 14-16.
Budapest, Budapest 1088 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 338 2122
Honlap:
www.mnm.hu