Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

DINPI Klub: 20 éves a Körös-Maros Nemzeti Park

2017-04-04 @ 17:30 - 18:30

Ezúttal a DINPI Klub vendége, hazánk hetedikként alapított nemzeti parkja, a Körös-Maros Nemzeti Park, a Dél-Tiszántúl szigetszerűen fennmaradt természeti értékeinek otthona. Ismerkedjenek meg a Körösök és a Maros hullámtereivel, az egykori hatalmas mocsárvilág hírmondóival, a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

A Kis- és a Nagy-Sárrét, a szikes puszták, a löszpusztagyepek és a nemzetközi védelem alá tartozó vizes élőhelyek olyan különleges fajok élőhelyei, mint a volgamenti hérics, a bókoló zsálya, a nagy szikibagoly lepke, vagy az európai nyelesszemű légy. A Kárpát-medence legerősebb túzokállománya is ezen a tájon, Dévaványa térségében él.

A térség meghatározó folyói a határ túloldalán erednek és az évezredek során általuk formált világ tulajdonképpen egyként kezelendő. Ahogy a világon mindenhol, az ember tájátalakító tevékenysége ezen a vidéken is maradandó nyomot hagyott, elég ha a lecsapolt mocsarakra, a megregulázott folyókra, a kivágott erdőkre, vagy a szántóföldi művelésbe fogott gyepekre gondolunk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több mint két évtizedes munkája nem merült ki a természetes, vagy ahhoz közeli állapotban fennmaradt zöld oázisok megőrzésében. A grandiózus élőhely-fejlesztések, a magyar szürke szarvasmarha, vagy épp a cigája és racka juhok állományainak megerősítése, felszaporítása és a velük végzett természetvédelmi kezelés csak kis szelete az elvégzett munkának. A védett és fokozottan védett növény- és állatfajok aktív védelme legalább annyira fontos feladat, mint a térség ökoturizmusának megalapozása, a látogatóközpontok, erdei iskolák létrehozása, üzemeltetése, valamint a régió értékeinek bemutatása, népszerűsítése határon belül és kívül egyaránt.

Előadó: dr. Tirják László, igazgató

Időpont: 2017. április 4. kedd 17:30-18:30
Helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26., GPS: 47.48237, 19.01791)

A részvétel ingyenes!

Információ:
Kremnicsán János
sashegy@dinpig.hu
+36 30 408 4370

(Kép forrása: gyomaendrod.hu)

(Kép forrása: gyomaendrod.hu)

Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2017-04-04
Időpont:
17:30 - 18:30
Esemény Categories:
,
Esemény Tags:
, ,

Szervező

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon:
06-1-391-4610
E-mail:
dinpi@dinpi.hu
Honlap:
http://www.dinpi.hu/

Helyszín

Sas-hegyi Látogatóközpont
Tájék u. 26.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
30/408-4370
Honlap:
http://www.dinpi.hu/sashegy