Események betöltése

« Összes esemény

  • Ez az esemény véget ért.

DINPI Klub – 20 éves a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

2017-05-02 @ 17:30 - 18:30

Az erdők, rétek, lápok mozaikjában, a Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján páratlanul változatos növény- és állatvilág él. Ismerkedjenek meg a nemzeti park tevékenységével és elmúlt húsz évének történetével!

Ízelítőül a nemzeti park történetéről, tájairól, sokszínű látnivalóiról

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, Tihanytól a Kis-Balatonig. Az összesen mintegy 57.000 ha kiterjedésű nemzeti park igazi pannon táj. Az erdők, rétek, lápok mozaikjában páratlanul változatos növény- és állatvilág él. A Balatonra néző napsütötte hegyoldalakon és a kialudt tűzhányók bazaltján kiváló minőségű, zamatos borok teremnek. A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos, páratlan tájképi adottságokkal, történelmi emlékekkel.

Jellegzetes természeti értékei közé sorolhatók a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence kőtengerei, az Európa Diplomával kitüntetett Tihanyi-félsziget forráskúpjai vagy maga a Balaton. A Ramsari Egyezmény oltalma alatt álló Kis-Balaton madárvilága európai hírű. Kiemelkedően gazdag növény- és rovarvilággal büszkélkedhet a Keszthelyi-hegység, amely több kilométeres barlang labirintusokat rejt. A világhírű Hévízi-tó gyógyfürdőjét a mélyből feltörő termálvizek táplálják.

A Bakony–Balaton Geopark – melynek területe részben a nemzeti parkban található – az itt fellelhető földtani értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzte ki fő célul. A Geopark 2012-ben vált tagjává az Európai Geopark Hálózatnak és egyúttal az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak is.

Az igazgatóság fő tevékenységei: a természetmegőrzés, a tájvédelem, a természetvédelmi gazdálkodás, a szemléletformálás, valamint a természeti értékek élményszerű bemutatása és népszerűsítése. Küldetésének tekinti, hogy a lehető leghitelesebb módon mutassa be látogatóinak a térség élő- és élettelen természeti értékeit, ahogy a természetvédők látják. Vezetett túráinkkal, tanösvényeinkkel és számtalan színes programokkal várjuk a természetet szeretőket. Három nyelvű honlapon, facebook oldalakon a nemzeti park területének bemutatása mellett a bemutatóhelyekről, szálláshelyekről és több mint 150 rendezvényről nyújt hasznos információt, a természeti és kultúrtörténeti értékek varázslatos világának értő és egyben szerető megismerésében segítenek.

A nemzeti park igazgatóság 14 látogatóhellyel rendelkezik, melyek közül több egész évben nyitva tart.

A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet, a megszelídült vulkánok földjét. Monoszlónál a Hegyestűn sétálhatnak az egykori vulkán belsejében. Játszótér várja a kicsiket Salföldön a Majorban, ahol magyar háziállatokkal ismerkedhetnek, simogathatnak, fűszerkertben sétálhatnak. A kalandozni vágyóknak fantasztikus élmény nyújt Balatonederics közelében a Csodabogyós-barlang földalatti rejtett cseppkővilága.. A Balaton-felvidék vízimalmaiból a felújított Kotsy-vízimalom lisztporos emlékekkel várja az érdeklődőket. Kis-Balaton madárparadicsomát szakvezetett túrán nézheti meg. Fekete István nyomdokában járhat a Diás-szigeten. Az ország legnagyobb bivaly bemutatóhelye Kápolnapusztán található.

Kitekintés a Bakony vadregényes tájaira, ajánljuk a bakonybéli Pannon Csillagdát, ahol „A csillagok birodalma” című filmben hazánk csillagfényes tájképei is feltűnnek.

Az előadáson a nemzeti park bemutatásával, gyönyörű képfelvételekkel elevenedik meg előttünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park!

Időpont: 2017. május 2. kedd 17:30-18:30
Helyszín: Sas-hegyi Látogatóközpont (Budapest XI., Tájék u. 26., GPS: 47.48237, 19.01791)

Előadó: dr. Kopek Annamária

Részvételi díj: ingyenes

Információ:
Kremnicsán János
sashegy@dinpig.hu
+36 30 408 4370

dinpiklub

Tetszik!
Facebook

Részletek

Dátum:
2017-05-02
Időpont:
17:30 - 18:30
Esemény Category:
Esemény Tags:
, ,

Szervező

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Telefon:
06-1-391-4610
E-mail:
dinpi@dinpi.hu
Honlap:
http://www.dinpi.hu/

Helyszín

Sas-hegyi Látogatóközpont
Tájék u. 26.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
30/408-4370
Honlap:
http://www.dinpi.hu/sashegy