Nézz a lábad elé, ők is az erdőben élnek! De kik is?

Kirándulás közben ezernyi csoda tárul a szemünk elé: fák, bokrok, gombák, virágok megannyi sokaságát pillanthatjuk meg. A lábunk alatt szarvasbogár menetel, a messzi ösvényen egy őz szalad át, míg a fejünk felett tornyosodó ágakon madarak csivitelnek, nyüzsgésükkel megtöltve a teret. Míg a madarakat és a ritkábban szem elé kerülő emlősöket könnyebb felismerni utunk során, addig a földön átfutó, leveleken falatozó, törzsekben megbúvó rovarokat ritkábban vesszük észre. Nézzünk néhány rovart, amelyet kis odafigyeléssel te is megleshetsz az erdőben!

Első rész

Erdei szemeslepke

Ezt a nappali életmódú lepkét könnyű lesz fellelni, hiszen szinte mindenütt előfordulhat utunk során. Elsősorban a nyíltabb erdőket és a tisztásokat kedveli, leggyakrabban erdei utak mentén bukkanhatunk rá, ahol átszűrődik a napfény a levelekre. Neve kinézetén tükröződik vissza: sötétbarna szárnyfelszínén halványsárga foltok vannak, sötét szemfoltokkal díszítve. Ha a lepke összezárja szárnyát, egyetlen szemfoltja látszódik, míg kitárva akár 3-4 szemfoltot is szemügyre vehetünk.

A hímek territoriálisak, megvédik területüket a többi hímtől, de akár más fajoktól is.

Érdekesség, hogy báb formájában és félig kifejlett lárvaként is képes áttelelni, így egy évben többször is kirepülnek az imágók.

Erdei vöröshangya

Nehezen meghatározó, hiszen “tipikus” hangya alakú faj, de ahogy a neve is erre utal, teste túlnyomóan vörös színű. Kirándulás közben főképp tűlevelű és lombelegyes erdők napos talaján fedezhetjük fel. Ha a felszínen tűlevelekből, növényi maradványokból felhalmozott bolyt pillantunk meg, akkor a nyomukra bukkantunk. A boly egyébként a földfelszín alatt folytatódik, a járatokban akár több királynő is élhet. Ha egy boly túlnépesedik, akkor az egyik királynő elhagyja a területet dolgozóival és egy új otthont alapít.

A vöröshangyák ragadozók: rovarokat támadnak meg savat fecskendezve azok testébe. A mézharmat és a gyümölcs is elemózsiául szolgál, de egyedei együttműködnek, így nagyobb tetemeket is képesek elhurcolni.

Kis hőscincér

Kis hőscincért igen gyakran pillanthatunk meg az erdőben. Nagyjából 2-3 cm hosszú, fekete, csápja hosszú, vége szürkés színű. A lárvája két éven keresztül fejlődik lombos fában. Hogy mikor a legkönnyebb megpillantani? Csupán három hónapig él, így nyáron, májustól júliusig van rá esélyünk, hogy tanulmányozzuk. A nappal aktív rovar bár nagyon gyakori, mégis védettséget élvez.

Koronás keresztespók

Hazánk egyik legnagyobb pókfaja, mely igen elterjedt. Azon túl, hogy az erdőkben található cserjéken és fákon szövi hálóját, gyakran találkozni vele kertekben is. Nevét megjelenéséről kapta: fehér, kereszt alakú minta található barna potrohán. Ha nagyobb méretű keresztespókra bukkanunk, valószínűleg nőstényt találtunk, hiszen a petékkel telt potroha kifejezetten nagy méretű lehet. Ezzel szemben a hím mérete sokkal kisebb.

Érdekesség a szaporodásukról: a hím egy beszőtt rovart visz “ajándékba” a nőstény hálójába. Addig rezegteti azt, amíg elnyeri a nőstény tetszését és végbemehet a párosodás. A nőstény a fűben helyezi el sárgás szövedékkel átfont petecsomagjait. Miután teljesítik feladataikat, a szülők elpusztulnak.

 

Sorozatunk I. részét olvashattátok. Hamarosan még több rovarral jelentkezünk!

(erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: