A Hungarikum Bizottság pénteki, kisvárdai ülését követően bekerült a Magyar Értéktár tételei közé a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, az egri bikavér, a tiszai halászlé, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a mirelittermékek, a tiszavirág és a tiszavirágzás, a dobostorta, valamint az Országos Kék Túra.
A kaptárkövekkel és a bükkaljai kőkultúra a Hungarikumok Gyűjteményébe kerülhetett be, amelybe a pénteki döntéssel már 60 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 143 tételesre bővült.
Új honlapot kapott az Országos Kéktúra
Megújult formában érhetők el a legfontosabb információk az útvonalról, a szakaszokról, a túramozgalom történetéről és a pecsételőhelyekről.
Teljesen megújult, felhasználóbarát felületet kapott az Országos Kéktúra honlapja. Az új, egységes arculat mellett a változásoknak köszönhetően átláthatóbbá váltak a kektura.hu aloldalai, továbbá egyszerűsödött a menüstruktúra, és könnyebb lett a navigáció is az oldalon.
A nyitóoldalon egy helyen jelennek meg a túrázókat leginkább érdeklő információk: a fő menüpontok alatt a szakaszokról, a kéktúra történetről és a pecsételőfüzetről kapunk részletes tájékoztatást. A Pecsételőfüzet menüpontról például egy kattintással elérjük a „Vásárlási információk”-at. A „Szakaszok” alatt pedig az érintett túraszakaszról kapunk lényegre törő útmutatót, pecsétlőhelyek leírásával, illetve újításként minden szakasznál dinamikus térkép segít a tájékozódásban. A térképi megjelenítésnél, köszönhetően az aktualizált adatfeltöltéseknek, már az új, nagy pontosságú, GPS-alapú felmérések alapján felmért nyomvonal szerepel. Új és hasznos funkciója az oldalnak, hogy a pecsételődobozokon lévő QR-kód leolvasása után a telefonodon megjelenik az adott szakasz leírása, amivel a terepen való eligazodást könnyítheted meg.
(MTI, Greenfo.hu)