Gyerektáborok – Félnetek nem kell!

A legtöbb szülő és gyerek is hatalmas ovációval fogadta a hírt, hogy idén is lesznek napközis és ottalvós táborok. Két hónapos bezártság után a srácok végre találkozhatnak kortársaikkal, izgalmas élményeket szerezhetnek, feltöltődhetnek. Egy-két hétre a szülők is fellélegezhetnek, mert rövid időre megoldódik a gyerekfelügyelet, és nem kell megint szabadságot kivenniük, hiszen a koronavírus-járvány miatt erre sokan rákényszerültek.

Az öröm mellett sok szülőben ott a kétely: biztonságban lesz a gyerekem? Nem felelőtlenség elengedni? Hiszen – ugyan elenyésző számban, ám – még mindig előfordulnak koronavírusos megbetegedések, nem lehet tudni, ki a vírushordozó… Számtalan kérdés fogalmazódik meg. És mindegyik jogos, hiszen közel három hónapja bizonytalanságban élünk.

Hazánk szerencsésnek mondhatja magát, ami a fertőzések és a megbetegedések számát illeti. Vitathatatlan, hogy senkinek sem érdeke olyan felelőtlen és szakszerűtlen döntést hozni, amely tömeges megbetegedéshez vezethet. A táborszervezők felelősségtudata is garancia arra, hogy nem vállalnák a gyerekek egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat. Ezt támasztja alá az az iránymutatás, amelyet Magyarország vezető táborszervezői, a Funside, a PEOPLE TEAM és a Zoo Tábor fogalmazott meg minden táborszervező számára, speciálisan erre a nyárra. Meglepő, de némileg szigorúbb előírást állítottak össze, mint a kormány és az operatív törzs.

A PEOPLE TEAM szerencsésnek mondhatja magát, hiszen izgalmas témakörökben meghirdetett táboraikat a kecskeméti egyetemi campuson tartják, itt eleve adottak a feltételek több száz gyerek biztonságos együttlétéhez. Egy közel 80 teniszpályányi park területén van a tábor, kétágyas szobákban helyezik el a gyerekeket, hat-hat táborozóra jut egy táboroztató, az étkezést egy nyitott hangárban bonyolítják. A kilincseket, a villanykapcsolókat, a közösen használt eszközöket, játékokat, bútorokat és a mellékhelyiségeket naponta többször fertőtlenítik, amit rendszeresen ellenőriznek. A gyakori kézmosás és a szellőztetés magától értetődő, a személyes instrukciókon kívül figyelemkeltő táblákat és feliratokat is elhelyeznek a tábor több pontján. Ezeken túl tucatnyi előírást tartalmaz az iránymutatás, ami nem jelenti azt, hogy a gyerekeknek ne lenne élménydús és maradandó élmény az ott eltöltött egy-három hét.

A táborszervezőknek, tanároknak és az önkénteseknek még a tábor megkezdése előtt kötelező orvosi vizsgálaton részt venniük. A táborban három orvos tartja szemmel a táborlakókat, bármilyen probléma esetén tudják, mi a teendő. És itt a bármin van a hangsúly, nem a koronavírus-veszélyen. Mert egy gyereknél a legprózaibb helyzetben is számtalan baleset és betegség előfordulhat. Egyetlen pedagógus és önkéntes sem mondta le a tábort a koronavírus miatt, sőt egyre többen szeretnének csatlakozni.

A PEOPLE TEAM 30. éve szervez táborokat, sok az évről évre visszajáró diák, több olyan önkéntes is van, aki gyerekként rendszeresen táborozott a felkészült és gyerekcentrikus csapattal. A szervezők a szülők aggodalmait maximálisan megértik, mindenkinek tudnia kell, jól van-e az imádott csemetéje, ezért a gyerekek használhatnak mobiltelefont, és meghatározott időben beszélni lehet velük.

A nyári táborok minden gyerek életében meghatározóak. Az itt töltött napok már nemcsak a „bulizásról”, hanem a tartalmas együttlétekről is szólnak, a gyerekek okosodhatnak, fejlődhetnek. A háromhavi bezártság után még jobban ki vannak éhezve a felejthetetlen élményekre!

Biczó Henriett

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: