A korhadt fáknak fontos ökológiai szerepük van

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Maros folyó közelében nagy területeken kezel erdőket. A szakemberek célja, hogy természetes, vagy természetközeli állapotú eredőket hozzanak létre.

Ennek az erdőgazdálkodási módnak egyik fontos eleme, hogy a holt fát nem távolítják el, mivel a még lábon elszáradt öreg fatörzsek, vagy a földön heverő, korhadt fák is fontos ökológiai szereppel bírnak. Számos ízeltlábú faj van, amely ezekhez a korhadt fákhoz kötődik. A leváló, korhadt kéreg alatt búvóhelyet találnak, a korhadt fákba rakják petéiket, s lárváik fakorhadékkal táplálkoznak. Aztán ezek a lárvák táplálékul szolgálnak a harkályfélék vagy más rovarevő madárfajok számára.

A harkályfélék sokszor ezekben a már puha, korhadt fatörzsekben tudják legkönnyebben kivájni a költőhelyül szolgáló odúkat. Számos más odúlakó faj is költ a korhadó fatörzsekben. Mindezek mellett arra kevésbé szoktunk gondolni, hogy ezek a korhadt fatörzsek mikroklíma-módosító hatással is bírnak.

A Maros mentén is jellemző őshonos puhafák, például a nyárfafélék jellemzően úgy korhadnak, hogy bizonyos idő után egy nagyon könnyű, porladékony, puha szerkezetet érnek el. Kézzel megtapintva is érezhetjük, hogy szinte szivacsszerű állaguk lesz, így a csapadékvizet nagymértékben képesek magukba szívni. A víz aztán lassan párolog ezekből a korhadt fákból, így biztosítva hosszú távon a páradús, nedves és hűvösebb mikroklímát az erdőkben.

Ha az erdőt járva korhadt fatörzseket látunk, gondoljunk arra, hogy azok az erdő egészséges működéséhez szükséges, fontos ökológiai tényezők.

(KMNPI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: