Két vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

Az elmúlt napok kánikulája jelentősen növelte az erdőtüzek kockázatát – hívja fel a figyelmet a Nébih. A hatóságok ezért június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

A közleményben kitérnek arra a tényre, hoggy az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem volt olyan mértékű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét – tették hozzá. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzkockázat, emellett magas az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának esélye.

Az elkövetkező időszakra vonatkozó előrejelzések szerint továbbra is nagyon magas napi átlaghőmérséklet és számos napsütéses óra várható.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. június 20-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: