Minden felvett hallgató után fát ültetnek

A népszavazás centenáriumi évében, 2021-ben indult útjára a Soproni Egyetem és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közös programja, amelynek keretében minden évben annyi új fát ültetnek el a Soproni Parkerdőben, ahány hallgató az adott évben megkezdi tanulmányait a Soproni Egyetemen. A kezdeményezéssel a szakképzésbe bekerülők számával az erdővel borított területek nagysága is növekszik hazánkban. Az idei tanévben 1318 hallgató nyert felvételt a Soproni Egyetemre, így 1318 facsemetével bővült a Hűségerdő.

„Természetesen veled!” – ahogy a Soproni Egyetem jelmondata is üzeni, legyen szó gazdasági, társadalmi vagy természeti fenntarthatóságot szolgáló ügyről, együtt kell cselekednünk.

A Soproni Egyetem hallgatói a TAEG Zrt. munkatársainak segítségével november 21-én 1318 facsemetét ültettek el a Hűségerdőben. A munka két turnusban folyt, először az Erdőmérnöki,valamint a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar majd, a Benedek ElekPedagógiai és a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar hallgatói ültettek. A hagyományos eseményen a Soproni Egyetemetkét rektorhelyettes Alpár Tibor és Katona György képviselte.

A Hűségerdő létrehozásakor, 2021-ben szimbolikus stafétaként minden kar számára emlékásók készültek, amelyek a megvalósuló erdő közös létrehozása mellett a Soproni Egyetem jövőjének elültetését is jelképezik. Az Egyetem elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés iránt, amely szemlélet átszövi az Intézményegészét. Jelen van a mindennapi működésben, a gazdasági döntésekben, valamint mind a négy kar kutatásaiban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap. A Soproni Egyetem büszke arra, hogy évről-évre feljebb kerül a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistáján, a Green Metric rangsorban is: elismerés a pozíció, de még sok munka van az Egyetemi zöld célok eléréséig. Az erdőterületek bővítése kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben: a fásítás pedig a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység, ezért is bír nagy jelentőséggel minden egyes elültetett fa, így a Hűségerdő folyamatos bővítése is.

A Hűségerdő helyszíne korábban kezeletlen terület volt, létesítését átgondolt terv alapozta meg, amely a későbbiekben mintául szolgálhat. Az erdő területét az Egyetem a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel (TAEG) együttműködésben gondozza.

Az évente történő ültetéssel különböző korúak lesznek a fák, hasonlóan egy természetes erdőhöz, amely segíti az erdő életképessé válását, megerősödését. A hallgatók elsősorban kocsányos tölgyet ültetnek, azonban ugyancsak az ellenálló képesség javításáért a cél egy elegyes erdő kialakítása, így tölgyek mellé más fafajok is kerülnek. A Soproni Egyetemen hazánkban egyedülálló módon oktatnak erdőgazdálkodást, melyhez így a Hűségerdő létrehozása és fejlődése nem csak szimbolikusan, hanem gyakorlatilag is kapcsolódik.

A projektet a híres trianoni népszavazás centenáriumi emlékévében indították el, méghozzá a II. ágfalvi csata évfordulóján. Mint ismeretes, a Trianoni békeszerződés Sopront és környékét a későbbi Burgenlanddal együtt Ausztriának ítélte, és a benyomuló osztrák csapatokat – főként egyetemistákból álló – felkelők állították meg Pinkafőnél és Ágfalvánál. 1921. szeptemberében pedig másodszorra verték vissza az immár nagyobb erőkkel végrehajtott osztrák támadást. Végül népszavazás döntött Sopron és nyolc környező település sorsáról, így lett híres hűségéről a város.

(Soproni Egyetem)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: