Az év utolsó terepfutó kihívása indul a Pilisi Parkerdőben

Terepfutók figyelem! Itt a legújabb „Fuss az erdész szemével!” kihívás. A sorozat 10. és egyben idei utolsó kihívása, októbertől egészen december 31. teljesíthető. A terepfutás rajongói ismét egy körtúrárán mérettethetik meg magukat, aminek ezúttal a kezdő- és egyben végpontja Nagykovácsiban található. 

A sorozat aktuális kihívása ismét a Pilisi Parkerdőbe, a Budai-hegység szívének különleges helyszínére vezet. A Nagykovácsi Tisza István térről induló és majd oda visszaérkező körtúra, a Szénások Európa Diplomás területére visz, ahol olyan egyedülálló növényfajok találhatók, mint a pilisi len, ami kizárólag egyedül itt él. 

Az útvonal 11 kilométer hossza, a mintegy 320 méteres szintkülönbséggel kellő kihívást kínál kezdő és haladó futóknak egyaránt. A futók útjuk első felében a Nagy-Kopasz hegy északi oldalát érintik majd, ahol főleg zárt cseres, tölgyes erdőkön haladnak át. Az idei utolsó kihívás útvonala szinte végig a Budai Tájvédelmi Körzeten belül található, a sportolók védett és fokozottan védetten területen is áthaladnak majd, ezen utóbbinál különösen fontos, hogy a kijelölt turista útvonalakról és tanösvényekről letérni nem szabad.

A „Fuss az erdész szemével!” sorozat az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztály „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának része, célja pedig, hogy az outdoor tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amik révén jobban megismerhetik sporttevékenységük környezetét, az erdei élővilágot.

A Nagy-Szénás tetejéről tiszta időben jól látható a Pilis-tető, a Budai-hegység java része, és a Zsámbéki-medence is. Amennyiben a kihívás teljesítői az Országos Erdészeti Egyesület nyereményjátékában is részt kívánnak venni, úgy ezt a panorámát szükséges megörökíteniük és megküldeniük az erdeisportok@oee.hu e-mail címre.

A részletes ismertető és a letölthető track ezen a linken érhető el.

Sportolj tudatosan az erdőben!

Az elmúlt években kiugróan megnőtt az erdei sportok népszerűsége. A terepfutás az egyik legelterjedtebb outdoor sportággá vált. Az Országos Erdészeti Egyesület az Agrárminisztérium támogatásával éppen ezért indította útjára a „Sportolj tudatosan az erdőben!” programot. Ennek egyik elemeként a „Fuss az erdész szemével!” keretében minden évszakban egy-egy erdei útvonal kerül kijelölésre, ami bármikor teljesíthető úgynevezett „instant” kihívás formájában. A honlapról letölthető tracket vagy a QR-kóddal ellátott, fákra erősített irányjelző táblákat követve, a kiegészítő információkat elolvasva egy ismeretterjesztő erdei futókalandban vehetnek részt a vállalkozó kedvű sportolók.

Pilisi Parkerdő 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: