Fakitermelés miatt korlátozásra kell számítani a Gulya-dombi Parkerdőben

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. tájékoztatja az erdőjárókat, hogy a Gulya-dombi Parkerdő területén az őszi-téli időszakban fakitermelést végez.

Fakitermelés miatt az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdése alapján 2023. november 6-ától december 20-áig, hétköznapokon, a 7.00 és 16.00 óra közötti időszakban a Parkerdő aktuális munkaterületén erdőlátogatási korlátozás van érvényben.

A korlátozás alapvetően azért szükséges, mert az erdőgazdálkodási munkák veszélyeztethetik az erdőlátogatók testi épségét (erdészeti gépek mozgása, fadöntés).

A munkával aktuálisan érintett területrészre a balesetek megelőzése érdekében belépni tilos – erre az utak elejére kihelyezett tábla hívja fel a figyelmet.

Kérjük, hogy a jelzett időszakban ne tartózkodjon a parkerdő munkával érintett területrészén!

A korlátozás a turistaút, a tanösvény és tornapálya érintett szakaszaira is érvényes, valamint időszakosan a Gizella királyné kilátó, a Rovaniemi lépcső, a kutyafuttató, a játszótér és focipálya használata is korlátozott lehet!

Miért van szükség a fakitermelésre?

A fenyők tűvörösödésében, majd a faegyedek elpusztulásában jelentkező tünetegyüttes nemcsak az erdőgazdaság által kezelt feketefenyő állományokban jelentkezik. A kárkép megyeszerte tapasztalható és az ország más régióiban is általánosan jelen van.

A legnagyobb problémát a klímaváltozással együtt járó aszályos időszakok okozzák, melyek eredményeként az erdők (a lombos állományok is) legyengült állapotba kerülnek. A tűvörösödés oka elsődlegesen a hajtáspusztulást okozó gombafajok felszaporodása. A másodlagos kártevők, pl. a fenyőkön élő szúfajok tömeges megjelenése szintén a gyengültségi állapot miatt következik be: a fák lecsökkent gyantatermelése már nem jelent elegendő védelmet a rovarok támadásával szemben.

  • Fakitermeléssel az utak, nyiladékok és gyalogösvények, valamint a közjóléti berendezések (kilátó, eucharisztikus kereszt, védőházak, pihenőhelyek, fitnesz eszközök, játszótér, focipálya, stb.) famagasságnyi, vagyis dőléstávolságon belüli környezete lesz érintve. A cél az, hogy ezekről a területekről az elpusztult, ill. erősen lombvesztett faegyedeket (főként fenyőket) eltávolítsuk, megelőzve ezáltal a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztető baleseteket. A kidőlő száraz fák, a lehulló száraz ágak könnyen balesetet okozhatnak.
  • A parkerdő jelentős része nagymértékben tűzveszélyes, a feketefenyő fafaj túlsúlya miatt. Aszályos időszakban, amikor az aljnövényzet és az avarszőnyeg is kiszárad, fokozott a tűzveszély. Emiatt az utak mentén eltávolítjuk azokat a faegyedeket is, amelyek egy esetleges erdőtűz során akadályoznák a tűzoltó egységek felvonulását. A kivágott fák koronarészének a leaprítására és elszállítására is a fokozott tűzveszély miatt kerül sor.
  • A főbejárat és a kutyafuttató között, valamint a parkerdő nyugati szélén lévő soros ültetésű fenyves erdőrészek túlságosan sűrűek, a fák megfelelő fejlődése emiatt nem biztosított. A mintegy 10 hektáros területen tehát a visszamaradó fák érdekében nemcsak a károsodott egyedeket vágjuk ki, hanem csökkentjük a tőszámot is.

Hogyan történik a fakitermelés?

A fakitermelés döntően többműveletes erdészeti géppel történik, amely a fa kidöntését követően elvégzi annak darabolását és legallyazását is. A csak gyalogosan járható ösvények mentén kézi motorfűrésszel végezik a veszélyes fák kidöntését.

A 2-3 méteresre darabolt faanyag és a koronarészek összegyűjtését és rakodóra szállítását erdészeti kihordó gép végzi. A faanyag elszállítása tehergépkocsikkal történik. A máglyákba rakott koronarészeket leaprítva szállítják el az erdőterületről.

A folyamat a termelés során megsérült lombos faegyedek visszavágásával, ágnyesésével ér véget.

A fenyőállományok spontán átalakulása folyamatos, az alsó és újulati szintben mindenütt jelen vannak a termőhelynek megfelelő őshonos lombos fafajok egyedei (molyhos tölgy, cser, virágos kőris, hársak, sajmeggy, stb.). A fakitermelés révén ezek növőtere megnő és a többlet tápanyag, ill. fény hatására fokozott növekedésnek indulnak. Az erdő fennmaradása és fejlődése tehát biztosított.

Az erdőgazdaság kéri a kirándulók türelmét és megértését.

(VERGA)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: