Vigyázzunk a teknősökre az utakon! 

Tudtad, hogy a nőstény mocsári teknős a szárazföldön rakja le a tojásait? A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felhívása szerint ilyenkor gyakran keverednek közutakra is, így érdemes nagyobb odafigyeléssel közlekednünk.

Fotó: BNPI, Balázsi Péter

Közismert, hogy Magyarországon az egyetlen őshonos teknősfaj a mocsári teknős (Emys orbicularis). Az is széles körben tudott, hogy erre a fajra nagy veszélyt jelentenek a felelőtlenül vizeinkbe engedett külhoni teknősfajok, és az azok által hordozott kórokozók. De ahhoz sem kell túl sokat gondolkodnunk, hogy belássuk: az elmúlt évek szélsőséges csapadékviszonyai sem kedveznek egy döntően  vízhez kötődő élőlénynek. Viszont az már kevésbé köztudott, hogy ennek a fajnak a nősténye szárazföldön rakja le tojásait, és akkor több száz méterre, sőt, akár egy kilométerre is eltávolodik a víztől az ideális tojásrakó helyének megtaláláshoz.
 
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a napokban volt szerencséjük egy páncélossal összefutni a Szentistvánt Tiszabábolnával összekötő közúton, ami nem meglepő, hiszen a mocsári teknősök tojásrakási időszaka az évnek ebben a szakaszában van, és az úthálózat gyakran kettészeli az élő- illetve szaporodóhelyeiket.
 
A szakemberek gyakran kapnak további bejelentéseket bandukoló teknősökről, és gyakran ő maguk segítik át biztonságos helyre a nőstényeket.
 
Próbáljunk figyelmesen vezetni, és vigyázzunk az úton átkelő teknősökre és társaikra (sünökre, siklókra, baglyokra stb.), és ha lehetőségünk van rá, akkor kerüljük el a velük való ütközést, van nekik elég kihívás az életükben az autóink nélkül is!
 
Tudtad? A mocsári teknős Natura 2000 jelölő faj, Magyarországon védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 Ft.
Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: