Dömörkaputól vezetett e-bike túrák indulnak

A Pilisi Parkerdő Zrt. új szolgáltatással várja az erdei kerékpározás rajongóit. Az Aktív Magyarországgal együttműködésben a Szentendre melletti Dömörkaputól vezetett e-bike túrákat indít, melyekhez biztosítja az elektromos kerékpárokat is. A négy különböző nehézségű és terepadottságú útvonalon a belépőszintű családi túráktól a haladóknak való kőkemény MTB-ig többféle lehetőség közül lehet választani – de minden túrán adott a természet, az erdő élménye.

Az Aktív Magyarország az idei szezonban indítja el a „E-bringatúra Program” nevű kezdeményezését. Ebben több mint kétszáz elektromos kerékpár áll szolgálatba, országszerte kilenc helyszínen, hogy az aktívan kikapcsolódni vágyók környezetbarát módon járhassák be hazánk legszebb tájait. A kilenc helyszín egyike a Pilisi Parkerdő is, ahol minden igényt kielégítő e-bike flottával és vezetett erdei bringatúrákkal várja látogatóit és az erdei kerékpározás iránt érdeklődő vállalkozó kedvű turistákat Dömörkapun a Pilisi Parkerdő Szentendrei Erdészete.

A Pilisi Parkerdő négy távon, négyféle nehézségű vezetett, csoportos túrát kínál, a könnyű erdei aszfaltostól a kőkemény, ötven kilométeres terepesig. Ezeken a túrákon az érdeklődők úgy járhatják be a Visegrádi-hegység legszebb, eldugott és csodaszép völgyeit-hegyeit, hogy elsősorban nem a fizikai erőfeszítésre kell figyelniük, hanem a természet, az erdő csodáira.

A túrákhoz a Pilisi Parkerdő szakképzett kerékpáros túravezetést, parkolási lehetőséget, csomagmegőrzést és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat biztosít. A túrákhoz használt 9 darab Haibike SDuro 1.0 Trekking, illetve 11 darab Haibike SDuro Hardnine 3.0 MTB kerékpár, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítők (bukósisakok, tartozékok) az Aktív Magyarországgal kötött hasznosítási megállapodás keretében kerültek a Pilisi Parkerdőhöz.

Európában és a világban kerékpáros forradalom zajlik” – mondta beszédében Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár – „amely elsősorban az elektromos rásegítésű bicikliknek köszönhető.” Az Aktív Magyarország a hazai igényeket felismerve a hazai aktív turizmus fontos pillérének tartja az elektromos kerékpározást, ezért indította útjára a programot. Az államtitkár hangsúlyozta a Pilisi Parkerdő szerepét is: „a Pilis a kerékpáros túrázók egyik Paradicsomává vált” – jegyezte meg.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, az Átölel a Pilis-Dunakanyar” szövetség egyik alapítója beszédében azt emelte ki, hogy a „a Pilis-Dunakanyar térség lakói szerint a sport és szabadidős életmód lehetőségeinek fejlesztése – a közlekedési adottságok javítása után – a második legfontosabb kérdés”.

A Pilisi Parkerdő a főváros és az agglomeráció ökoszisztéma-szolgáltatójaként nemcsak a felelős, természetközeli erdőgazdálkodást tartja alapfeladatának. Alapítása óta kulcsfontosságú küldetése, hogy közjóléti és turisztikai szolgáltatásokkal, az erdei infrastruktúra létrehozásával, fenntartásával és bővítésével segítse az itt élő több mint hárommillió ember – illetve az idelátogató turisták – kikapcsolódását, pihenését, aktív időtöltését.

Az elmúlt évek gyökeres változásokat hoztak az erdei turizmusban” – emelte ki Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. – „Új sportok, új kikapcsolódási formák érkeztek az erdőbe, többek között a kerékpározás is.

Ennek szellemében a Pilisi Parkerdő 2016 óta 350 kilométer erdei kerékpárutat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. Ez a Pilis Bike hálózat, melyet évente több tízezren használnak, és útvonalai az ország leglátogatottabb erdei kerékpárútjai közé tartoznak. „Túlzás nélkül ez volt az első ilyen jellegű, tudatosan felépített koncepció mentén kialakított ökoturisztikai szolgáltatás az országban” – tette hozzá Reinitz Gábor. Ennek jókora részét tavaly újította fel az Aktív Magyarország együttműködésével. Az újabb szolgáltatás része az Aktív Magyarországgal zajló kiterjedt együttműködésnek, ugyanakkor stratégiai eleme a Pilisi Parkerdő egyik legfontosabb küldetésének is: a turisztikai kínálat folyamatos bővítésének Magyarország egyik legszebb erdejében.

(Pilisi Parkerdő)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: